Videospeler inladen...

Bosbranden vernielen gebied zo groot als België in Australië, "catastrofale omstandigheden"

In verschillende deelstaten van Australië hebben bosbranden nu al een gebied zo groot als België in de as gelegd. Vooral in New South Wales woedt het vuur hevig. Daar spreekt de brandweer van "catastrofale omstandigheden". 1 man kwam om het leven.

Australië blijft nu al weken in de ban van hevige bosbranden. Die hebben intussen een gebied zo groot als België verwoest, dit verspreid over verschillende deelstaten. Vooral in New South Wales in het zuid-oosten van het land, is de situatie dramatisch. Daar duurt de noodtoestand nu al 7 dagen en bestrijden 2.000 brandweerlui zowat 100 brandhaarden.

"De catastrofale omstandigheden zijn zo slecht als maar zijn kan", zegt brandweercommandant Shane Fitzsimmons. "Gezien we een landschap hebben met zoveel actieve brandhaarden, hebben we een recept voor een erg gevaarlijke dag."

Sydney

In de miljoenenstad Sydney loopt de temperatuur op tot liefst 47 graden Celsius. Er wordt koudere lucht verwacht, maar tegelijk vrezen de autoriteiten strakkere wind die het vuur in de buurt in gevaarlijke nieuwe richtingen kan sturen.

Donderdag stierven 2 brandweerlui toen een boom omver viel en hun truck van de weg geraakte. Intussen is nog een man gestorven. Verschillende andere mensen geraakten gewond.

In Australië is het momenteel zomer. Het jaarlijkse "bosbrandseizoen" begon dit jaar vroeg na een uitzonderlijk warme en droge zomer. De voorbije maanden zijn alles samen al 9 mensen gestorven. 800 huizen zijn verwoest.

Premier Scott Morrison krijgt intussen met kritiek af te rekenen omdat hij tot voor kort met vakantie in Hawaï was. Hij is intussen naar Australië teruggekeerd en hij heeft zijn excuses aangeboden. De overheid vraagt iedereen intussen om reisplannen voor de kerstvakantie uit te stellen.

Bekijk hieronder de excuses van de Australische premier Scott Morrison:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder beelden van de bosbranden:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen