Archiefbeeld van een wolf

Duitse kinderopvang sluit omdat er een wolf in de buurt rondhangt

In het noorden van Duitsland, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, moet een crèche voorlopig dicht omdat er een agressieve wolf in de buurt rondloopt. Die heeft in de buurt van de Duitse crèche al veel schapen gedood. Normaal valt een wolf geen mensen aan, maar uit voorzorg is nu is toch beslist om de opvang voorlopig te sluiten.

De créche waarover het gaat is een zogeheten "waldkita" of boscrèche, een Duitse vorm van kinderopvang die voornamelijk buiten gebeurt. Eerder had de opvang al andere maatregelen genomen: het personeel had fluitjes gekregen om de wolf in geval van nood weg te jagen, en de kinderen mochten alleen nog in groepjes het bos in.

In de buurt heeft de bewuste wolf -die geen naam heeft maar wel het nummer GW1430m- al een groot aantal schapen gedood. Wolven zijn mensenschuw en zullen in normale omstandigheden geen mensen aanvallen. Maar uit voorzorg besliste de directie van de opvang om toch tijdelijk weg te blijven uit het bos.

Jacht

De wolf is een beschermde diersoort, ook in Duitsland. Er leven momenteel ruim 100 wolvenroedels in het land. In het voorjaar heeft het Duitse parlement wel een wet goedgekeurd om dieren die overlast geven dood te kunnen schieten. Daardoor kunnen in heel uitzonderlijke gevallen wolven worden doodgeschoten.

Meest gelezen