Een onwaarschijnlijke vulkaan van schuim: 2 YouTubers maken "olifanten­tandpasta" op ongeziene schaal

In de VS hebben 2 populaire YouTubers op ongeziene schaal "olifantentandpasta" gemaakt. Dat is een soort schuim dat spontaan ontstaat wanneer bepaalde chemische stoffen met elkaar in contact komen en dat spectaculaire proporties kan aannemen. Het experiment is gefilmd en levert ongelooflijke beelden op.

U kent het misschien nog uit de chemieles: "olifantentandpasta", een uitdijend schuim dat ontstaat wanneer waterstofperoxide (ook wel bekend als zuurstofwater), zeep en een katalysator (een stof die een chemische reactie beïnvloedt) als gist of kaliumjodide met elkaar in contact komen.

In de VS hebben enkele populaire YouTubers zich tot doel gesteld om dit chemische experiment op een zo groot mogelijke schaal uit te voeren. Voormalig NASA-ingenieur Mark Rober liet zo enkele maanden geleden een volledig zwembad vol schuim lopen.

Nick Uhas (bekend van "Blow away" op Netflix) en David Dobrik (bekend van The Vlog Squad op YouTube) wilden niet bij de pakken blijven zitten en hebben nu naar eigen zeggen het absolute wereldrecord gebroken.

Al is dat laatste niet officieel vastgesteld, het resultaat van hun poging is zonder meer spectaculair. In een tuin in Los Angeles vulde het duo een vat met liefst 625 liter waterstofperoxide, 29 flessen zeep en een heleboel blauwe kleurstof. Als katalysator kozen ze voor zo'n 90 liter kaliumjodide.

Toen ze die 2 mengsels samenvoegden, was het hek meteen van de dam. In een fractie van een seconde ontstond een onwaarschijnlijke golf schuim die de volledige tuin (en verder) als een vulkaanuitbarsting overspoelde, met spectaculaire beelden tot gevolg.

Op zijn YouTube-kanaal doet Nick Uhas alle stappen van het experiment uit de doeken. In 2 dagen tijd is de clip al meer dan 1,2 miljoen keer bekeken. Vanaf minuut 9 kunt u de eigenlijke uitbarsting zien:

Ook David Dobrik plaatste beelden van het experiment op zijn YouTube-kanaal, zij het minder uitgebreid. Daar zijn ze in 2 dagen tijd al bijna 9 miljoen keer zijn bekeken. In deze bizarre montage kunt u ze zelf zien, vanaf minuut 3:  

Toeval of niet: ook de kersverse Miss America Camille Schrier houdt van "olifantentandpasta". Tijdens de verkiezingsshow enkele dagen geleden overtuigde ze de jury en het publiek van het belang van wetenschap door het goedje tijdens het talentengedeelte op te wekken: 

Meest gelezen