Foto: universiteit van Cardiff

Steengroeve in New York geeft fossiele resten van bomen van 386 miljoen jaar oud prijs, de oudste ooit

In de Amerikaanse staat New York hebben wetenschappers de oudste fossiele resten van bomen ooit ontdekt. Ze groeiden liefst 386 miljoen jaar geleden, op een moment dat de aarde transformeerde van een planeet zonder bomen tot een bedekt met bossen.

Fossiele resten van een netwerk van bomen die 386 miljoen jaar geleden groeiden: dat hebben wetenschappers van de universiteit van Birmingham, de universiteit van Cardiff en het New York State Museum ontdekt in een steengroeve aan de voet van de Catskill Mountains in de Hudsonvallei. 

Daarmee zijn deze fossiele resten de oudste die ooit zijn gevonden. Ze zijn nog eens 2 tot 3 miljoen jaar ouder dan de fossiele resten in Gilboa, eveneens in de staat New York, die tot nog toe die titel droegen. Volgens de wetenschappers maakten de bomen destijds deel uit van een woud dat tot voorbij de staat Pennsylvania reikte.

De wetenschappers onderzoeken de steengroeve al 10 jaar. In die tijd hebben ze zowat 3.000 vierkante meter fossiele resten van bomen in kaart gebracht. Daarbij onderscheiden ze 3 soorten: Cladoxylopsida, Archaeopteris en een derde, niet-geïdentificeerde soort.

CO2

De bomen groeiden op een moment dat de aarde transformeerde van een planeet zonder bomen tot een bedekt met bossen. Volgens de wetenschappers kunnen de fossiele resten dan ook een beter inzicht bieden in de manier waarop bomen zijn geëvolueerd en de manier waarop ze CO2 uit de atmosfeer zijn beginnen te filteren. 

De wetenschappers hebben ook resten van lange, houtachtige wortels ontdekt die de manier waarop planten water aantrekken veranderden. Ze zijn van mening dat het woud destijds door een overstroming is vernield aangezien ze ook fossiele resten van vissen hebben gevonden.

Meest gelezen