Videospeler inladen...

Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling: "Niet minder, maar méér geld nodig om alle mishandelde kinderen te helpen"

Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling wil dat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke de besparingen bij de vertrouwenscentra kindermishandeling terugschroeft. Volgens het centrum is kindermishandeling een onderschat probleem en zijn er net meer middelen nodig om alle kinderen in nood te kunnen helpen. Minister Beke beaamt het belang van de problematiek, maar benadrukt wel dat hun basisdotatie de voorbije jaren ook al gestegen is.

Donderdag raakte bekend dat er vanaf volgend jaar jaarlijks 92.000 euro bespaard zal worden bij de vertrouwenscentra die gezinnen begeleiden bij kindermishandeling.  Minister Beke (CD&V) lag al onder vuur toen bleek dat de regering zo'n 2,3 miljoen euro wil besparen in preventieve gezondheidszorg. Na fel protest schakelde hij de besparingen in de geestelijke gezondheidszorg terug. Maar daar vallen de vertrouwenscentra voor kindermishandeling niet onder. 

Vlaanderen heeft 6 zulke centra, één in elke provincie, en één in Brussel. Daarnaast zijn er nog twee zogenoemde "antennes" in Mechelen en Turnhout. Hulpverleners kunnen er rechtstreeks terecht, burgers worden doorverwezen, soms nadat ze contact gehad hebben met de hulplijn 1712. Bij die vertrouwenscentra worden wekelijks 130 unieke kinderen aangemeld, dat is zo'n 26 kinderen per dag. 

Maar volgens het Vlaams Expertisecentrum (VECK) is kindermishandeling een onderschat probleem. In Vlaanderen en Brussel zijn jaarlijks tienduizenden kinderen het slachtoffer van ernstige vormen van kindermishandeling, klinkt het. Volgens het VECK zijn er daarom net meer middelen nodig om de problematiek in Vlaanderen en Brussel beter te kunnen aanpakken. 

"92.000 euro per jaar, dat wil zeggen dat we een medewerker of zelfs twee medewerkers minder gaan kunnen inzetten op de aanpak van kindermishandeling in Vlaanderen en Brussel, terwijl we nu al weten dat die 26 kinderen per dag maar het topje van de ijsberg is", legt Erik Van Dooren, voorzitter van het VECK, uit. "Dus met die 92.000 euro aan besparingen kunnen we nog minder doen waar er nu al veel te weinig gebeurt rond kindermishandeling." 

Het VECK wil dat de besparingen teruggedraaid worden. "Die besparingen betekenen dat een hulpverlening die nu al onder druk staat nog verder problemen gaat ondervinden", besluit Van Dooren. "Het gaat niet over ons, maar over de kinderen die we niet bereiken en die onze hulpverlening nodig hebben." 

Minister Beke: "Door optimalisering van bestaande middelen antwoord op meer zorgvragen bieden"

Minister Beke beaamt dat kindermishandeling een belangrijke problematiek is. "Daarom is de voorbije jaren hun basisdotatie ook al met 20% gestegen, alleen al in 2019 is er 150.000 euro extra bij gekomen.  Het is zo dat we in het kader van de besparingen gevraagd hebben dat ze een efficiëntie-oefening van 1,3 % zouden kunnen doen om op die manier ook groei te kunnen creëren."

Maar gaat Beke verder: "We hebben een aantal middelen voorzien voor 2020 om bijkomend in preventie te investeren en dat wil ik graag doen met de verschillende stakeholders (belanghebbenden), maar tegelijk moeten we vragen dat er op de meest efficiënte manier gewerkt kan worden. Er zijn verschillende provinciale centra, ik denk dat we door een optimalisering van de bestaande middelen ook op meer zorgvragen een antwoord kunnen bieden." 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen