Videospeler inladen...

Stormen Elsa en Fabian teisteren Zuid-Europa: doden en noodweer in Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië

In Spanje en Portugal zijn acht doden gevallen bij de doortocht van de stormen Elsa en Fabian. Een vrouw uit Zuid-Korea stierf in Madrid toen ze door puin werd geraakt en een Nederlandse surfer verdronk voor de kust. In Frankrijk is een man vermist nadat hij van een zeilboot was gesprongen. Ook in Italië is een dode gevallen bij noodweer.

In Spanje en Frankrijk hebben de stormen Elsa en Fabian lelijk huisgehouden. In Madrid is een vrouw van 32 uit Zuid-Korea gestorven aan de gevolgen van zware verwondingen die ze opliep toen puin van een openbaar gebouw in het centrum van de stad naar beneden viel door hevige wind.

Elders in Spanje, voor de kust van de provincie Huelva in het zuidwesten van het land, is een 68-jarige man uit Nederland verdronken terwijl hij op zee aan het surfen was. In Portugal veroorzaakt hevige regen overstromingen. Ook daar zijn al twee doden gevallen.

In het zuidoosten van Frankrijk is dan weer een man vermist nadat hij vrijdag van een zeilboot op de Middellandse Zee was gesprongen. De hulpdiensten konden zijn reisgezel redden.

De Côte d'Azur, de Provence en Corsica zijn de voorbije maand regelmatig door zwaar stormweer getroffen. Daarbij vielen toen ook al veertien doden. Nu teistert het stormweer opnieuw het zuiden en westen van Frankrijk. Op Corsica is de luchthaven in de hoofdstad Ajaccio gesloten door overstromingen. Ook de wegen op het eiland zijn afgesloten en boten mogen niet  vertrekken van het eiland. De overheid waarschuwt om zich niet met de auto te verplaatsen.

Na de doortocht van Fabian in Frankrijk vannacht is in twee departementen nog steeds code oranje van kracht. In het zuidwesten van het land zijn nog rukwinden en hevige regen, in Corsica zijn er nog overstromingen en windsnelheden tot 140 km per uur.

Ondertussen zitten in het westen van het land, in de regio Nouvelle-Aquitaine 95.000 woningen zonder stroom. Voor de rest zijn er wel geen gewonden en de stormschade is beperkt. Bomen zijn omgewaaid en op sommige plaatsen zijn daken losgerukt of ingestort.

Italië

Het noodweer spaart ook Italië niet. In het noordoosten kwam een man om het leven toen hij met zijn wagen op een overstroomde straat reed die voor het verkeer was gesloten. Hij kon de reddingsdiensten nog bellen, maar werd even later door het water meegesleurd. De brandweer kon enkel zijn lichaam bergen.

In Venetië stond het water gisterenochtend liefst 120 centimeter hoger dan het normale niveau van de zeespiegel. Zowat 30 procent van de stad liep onder water. Vandaag en morgen zou het water zelfs tot 130 centimeter stijgen en daarmee bijna de helft van de stad inpalmen.

De civiele bescherming waarschuwde gisteren nog voor felle regen en aardverschuivingen voor delen van Lombardije, Friuli-Venezia Giulia, Ligurië, Toscane, Umbrië, Lazio, Campania en Sardinië.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen