VRT

Kunstverzamelaars Igor en Olga Toporovski in de cel na commotie rond Russische kunst in Gents museum

Kunstverzamelaar Igor Toporovski en zijn vrouw Olga zitten sinds maandag in de cel. Dat schrijft Het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. De twee worden verdacht van heling, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte. Het koppel uit Jette kwam in opspraak toen het Museum voor Schone Kunsten in Gent twee jaar geleden uitpakte met 24 Russische werken uit hun privécollectie. Kort na de opening van de tentoonstelling doken er twijfels op over de echtheid van de werken.

In oktober 2017 kwam het Museum voor Schone Kunsten in Gent in het oog van de storm terecht. Het museum pakte uit met 24 werken van Russische avant-gardekunstenaars uit de privé-collectie van het Russische echtpaar Igor en Olga Toporovski. Kort na de opening doken er twijfels op over de echtheid van de werken. 

Het stadsbestuur van Gent liet een doorlichting uitvoeren en ook het gerecht opende een onderzoek. Museumdirecteur Catherine De Zegher moest opstappen en het verhaal ging rond in de internationale kunstwereld.

De geloofwaardigheid van de kunst

De Toporovski's blijven volhouden dat de werken echt zijn. Maandag werden ze opgepakt op bevel van de onderzoeksrechter en gisteren werd hun aanhouding verlengd. Advocaat Geert Lenssens, die heel wat kunstenaars en kunsthandelaars verdedigt, is blij dat het Gentse gerecht deze zaak au sérieux neemt. "Al mijn cliënten schreeuwen al jaren in koor dat de werken die in het museum tentoongesteld werden, vals zijn. De geloofwaardigheid van de kunst staat op het spel. Als bezoeker van een museum is je ergste nachtmerrie dat je werken gaat bekijken die niet authentiek zijn."

Meest gelezen