Fayez al-Sarraj en Recep Tayyip Erdogan (archieffoto).
Turkish Presidency

Turks parlement keurt militair samenwerkingsakkoord met Tripoli goed

Het Turkse parlement heeft een akkoord over militaire en veiligheidssamenwerking met de Libische regering goedgekeurd, waarmee Ankara zijn aanwezigheid in Libië kan ontwikkelen. Het akkoord werd met de Libische "regering van nationale eenheid" gesloten die door de Verenigde Naties erkend wordt.

Tijdens een bezoek op 27 november van de Libische regeringsleider Fayez al-Sarraj aan Istanboel ondertekende Ankara ook een akkoord over grenzen op zee waarmee Turkije rechten kan laten gelden op grote zones van de Middellandse Zee waarop andere landen, waaronder Griekenland, aanspraak maken.

"Het ontwerp heeft na de goedkeuring kracht van wet gekregen", meldde het parlement op Twitter. Het akkoord over de maritieme grenzen hadden de parlementsleden al eerder in december goedgekeurd.

Op 10 december had president Recep Tayyip Erdogan verklaard dat Turkije bereid was troepen naar Libië te sturen om de regering van nationale eenheid te steunen als deze daar zou om vragen. Maar het militaire samenwerkingsakkoord laat Turkije niet toe gevechtstroepen naar Libië te sturen. De regering van nationale eenheid wordt bestreden door de rivaliserende troepen van maarschalk Khalifa Haftar, de sterke man in het oosten van Libië.

Meest gelezen