(archieffoto van een stuk van 50 pence)
De Agostini Picture Library / G. Cigolini / Bridgeman Images

Verenigd Koninkrijk slaat nieuwe herdenkingsmunten met (hopelijk) juiste brexitdatum

Het Verenigd Koninkrijk laat opnieuw herdenkingsmunten van 50 pence (0,58 euro) slaan naar aanleiding van de brexit. Deze keer zal daarop 31 januari staan, de datum waarop het land de Europese Unie ten laatste (en waarschijnlijk) verlaat. Enkele maanden geleden moesten nog duizenden gelijkaardige munten de vuilnisbak in toen de vorige deadline van 31 oktober niet werd gehaald.

Na de gemiste deadlines van 31 maart 2019 en 31 oktober 2019 moet het op 31 januari 2020 ten laatste eindelijk gebeuren: de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, bijna vier jaar na het inmiddels beruchte referendum.

Hoewel in de praktijk niet zoveel zal veranderen omdat meteen een overgangsperiode van start gaat, wordt 31 januari zonder meer een historische dag. Om het belangrijke moment kracht bij te zetten, heeft de regering van premier Boris Johnson herdenkingsmunten besteld.

Concreet gaat het om munten van 50 pence (ongeveer 0,58 euro) van goud, zilver en nikkel. Daarop zal de boodschap "vrede, voorspoed en vriendschap met alle landen" staan, maar vooral ook de datum van 31 januari.

Enkele maanden geleden liet de regering al eens duizenden gelijkaardige munten slaan, toen met de datum van 31 oktober op. Toen het Verenigd Koninkrijk die brexitdeadline niet haalde, moesten al deze munten opnieuw de oven in om ze te smelten.

Gisteren slaagde premier Johnson erin het brexitakkoord dat hij met de Europese Unie sloot, door het Lagerhuis te laten goedkeuren. Sinds de verkiezingen van 12 december heeft zijn Conservatieve partij daar een comfortabele meerderheid, waardoor dat hem vlot lukte. Daarmee is het nu zo goed als zeker dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 januari verlaat (en dat deze keer de juiste datum op de herdenkingsmunten prijkt).

Meest gelezen