AFP or licensors

Franse president Macron roept openbaar vervoer op om niet te staken tijdens kerstdagen: "Soms is wapenstilstand goed"

De Franse president Emmanuel Macron vraagt het openbaar vervoer om niet te staken tijdens de kerstperiode. Dit zouden de stakers moeten doen uit respect voor families die samen kerst willen vieren, zegt de president. Er is nu al meer dan twee weken protest tegen de pensioenhervorming van de regering. Veel Fransen ondervinden daardoor tijdens de feestdagen moeilijkheden om naar familie te reizen, omdat veel treinen niet rijden en ook het luchtverkeer zwaar verstoord is. 

"Stakingen zijn verankerd in de grondwet, maar op sommige momenten is het goed om een wapenstilstand te houden uit respect voor families en het familieleven", met die woorden hoopt de Franse president de vakbonden te overtuigen om niet te staken tijdens de kerstperiode. Hij voegde eraan toe dat de "wapenstilstand" niet het einde hoeft te betekenen van de actie.

Vele Fransen willen dit weekend al gebruik maken van het openbaar vervoer om hun familie te bezoeken voor Kerstmis. Maar door de staking die al meer dan twee weken duurt, rijden veel treinen niet en is ook het luchtverkeer verstoord. Macron roept de stakers nu op om zich "verantwoordelijk" op te stellen.

De staking duurt nu al meer dan twee weken. De Fransen zijn boos, omdat de regering de pensioenleeftijd wil optrekken van 62 naar 64 jaar. Wie vroeger wil stoppen met werken zal geen volledig pensioen krijgen, wie tot na zijn 64 jaar wil werken krijgt een bonus. De Franse regering wil zo ook een einde maken aan het ingewikkelde systeem van 42 verschillende pensioenstelsels.

Maar dat is niet naar de zin van de Fransen, die al meer dan twee weken staken. Verschillende sectoren leggen het werk neer, bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel en leerkrachten, maar vooral in het openbaar vervoer is de staking voelbaar. Ook vandaag zijn in Parijs maar de helft van de metrolijnen open, in heel Frankrijk ligt het treinverkeer over hoop. Er zijn ook al drie grote betogingen geweest.

Wat met kerst?

De meeste vakbonden hebben opgeroepen om ook tijdens de feestdagen de staking voort te zetten, nadat er ook deze week geen akkoord werd bereikt met de eerste minister Edouard Philippe. Ondertussen zoeken de Fransen naar alternatieven: initiatieven voor carsharing en busdiensten doen gouden zaken. 

Volgens de laatste peilingen steunt nog steeds een nipte meerderheid van 51 procent de staking. Dat is wel drie procent minder dan vorige week. Ook is een meerderheid van de Fransen voor een opschorting van de staking tijdens de feestdagen.

Geen presidentieel pensioen meer

Macron heeft ook afstand gedaan van zijn eigen riante presidentiële pensioen. De president paste ook de wetgeving aan, zodat staatshoofden na hem evenmin recht hebben op het pensioen van 6.220 euro bruto. Daarnaast liet Macron ook weten dat hij na zijn ambtsperiode als president niet in de Constitutionele Raad zal zetelen. Oud-presidenten van Frankrijk worden daar automatisch lid van voor het leven, en krijgen er een premie van 13.500 euro per maand voor. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen