Videospeler inladen...

Kunstenaar Banksy doet het weer: de kerststal als "Litteken van Bethlehem"

De Britse kunstenaar Banksy heeft weer van zich laten horen. In een hotel in Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus, heeft hij een alternatief kerststalletje gezet onder de titel "Scar of Bethlehem" (het litteken van Bethlehem, red). De kribbe van Jezus wordt afgebeeld bij de muur die Israël van de Palestijnse gebieden scheidt. In de muur is een gat van een explosie in de vorm van een kerstster.

De alternatieve kerststal van Banksy staat in het Walled Off Hotel in Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever. Niet toevallig kreeg het hotel die naam: het staat vlak naast de muur die Israël van de Palestijnse gebieden scheidt. Volgens Israël is de muur nodig om aanslagen te voorkomen, volgens de Palestijnen is het een manier om gebieden van hen af te nemen.

Ook niet toevallig staat het nieuwe kunstwerk van Banksy in dat hotel: het is een samenwerking tussen de hoteleigenaar en de Britse kunstenaar. "Scar of Bethlehem" heet het, "Litteken van Bethlehem", verwijzend naar "Star of Bethlehem", "Ster van Bethlehem", die in het kerstverhaal opduikt als de ster die de Drie Koningen de weg wijst naar de stal waar Jezus geboren is.

"Het kerstverhaal op een andere manier, om mensen te doen nadenken"

Het kerststalletje van Banksy beeldt Maria, Jozef en Jezus af, met de os en de ezel, voor de scheidingsmuur. In die scheidingsmuur is een gat te zien, veroorzaakt door een explosie, in de vorm van een ster. Onderaan de muur staan de woorden als "liefde" en "vrede", als graffiti. Onderaan het kerststalletje liggen ook drie ingepakte geschenken.

(tekst gaat voort onder de foto's)

AFP or licensors
AFP or licensors

Op zijn Instagram heeft Banksy het over een "aangepaste" kerststal. "Banksy wil het kerstverhaal gebruiken om te tonen hoe de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever leven", zegt hotelmanager Wissam Salsaa. "Het is een fantastische manier om het verhaal van Bethlehem, het kerstverhaal, op een andere manier te brengen. Om mensen meer te doen nadenken. Banksy wil een stem zijn voor hen die niet kunnen spreken."

Het Walled Off Hotel is een project van de hoteleigenaars en Banksy. Alle kamers kijken uit op de controversiële betonnen muur op de Westelijke Jordaanoever. In elke kamer staan werken van Banksy, waarvan vele aan het Israëlisch-Palestijnse conflict gewijd zijn. Banksy heeft ook al enkele kunstwerken in Bethlehem zelf en op de scheidsmuur aangebracht.

Bekijk hier de kerststal van Banksy in Bethlehem:

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen