(c) Frans Schellekens/ Hollandse Hoogte

"Nederlandse prins Claus was in behandeling bij omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur"

De omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur was behandelend geneesheer van prins Claus (1926-2002), de echtgenoot van oud-koningin Beatrix en de vader van koning Willem-Alexander. Dat zegt een afscheidnemende topman van het ziekenhuis waar Jansen Steur jarenlang actief was.

Ernst Jansen Steur: bij ons is de naam niet zo bekend, maar in Nederland staat ie synoniem voor een van de grootste medische schandalen uit de recente geschiedenis. De neuroloog was van eind jaren 90 tot 2004 actief aan het Medisch Spectrum Twente (MST), een groot ziekenhuis met hoofdzetel in Enschede.

In die hoedanigheid behandelde hij patiënten met neurologische aandoeningen als de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose (MS). Kort na zijn vertrek aan het MST bleek al dat hij zware fouten had gemaakt. In 2009 barstte de zaak helemaal los toen twee journalisten zijn misstappen uitvoerig uit de doeken deden.

Jansen Steur zou onder meer verschillende foute diagnoses hebben gesteld. Zo vertelde hij mensen dat ze alzheimer of parkinson hadden, terwijl dat helemaal niet het geval was. Ondertussen gaf hij hen wel zware medicatie of onderwierp hij hen aan onnodige operaties. 

Ernst Jansen Steur (archieffoto).

Beroepsverbod

De neuroloog kreeg een verbod om nog langer het beroep van arts uit te oefenen in Nederland. In 2013 begon een rechtszaak tegen hem en hij werd veroordeeld voor mishandeling. Tussendoor ontstond grote ophef toen bleek dat Jansen Steur in Duitsland nog steeds als neuroloog actief was.

Jansen Steur ging in beroep tegen zijn veroordeling en kreeg uiteindelijk de vrijspraak. Volgens zijn advocaat was hij op het moment van de foute diagnoses niet toerekeningsvatbaar, onder meer omdat hij verslaafd was aan kalmeermiddelen. Hij kreeg wel een straf voor verduistering en valsheid in geschrifte.

Litteken

In een interview met De Twentsche Courant Tubantia onthult Frans van Vught vandaag dat Jansen Steur destijds niemand minder dan prins Claus behandelde, de echtgenoot van oud-koningin Beatrix en de vader van huidig koning Willem-Alexander. Van Vught was de voorbije 10 jaar voorzitter van de raad van toezicht van het MST en neemt nu afscheid.

"Droevig is het litteken dat voor altijd aan het ziekenhuis kleeft", zegt Van Vught. "Op verjaardagen hoor ik het. Na ons raakten artsen bij diverse andere ziekenhuizen in opspraak, maar een impact zoals Jansen Steur was uniek in zijn soort. Deze arts was nota bene de behandelend geneesheer van prins Claus. Zo gerespecteerd. Een drama was het. Ook voor de man zelf trouwens."

"Falen van Europese samenwerking"

Ook over het feit dat Jansen Steur ondanks zijn beroepsverbod in Nederland en  in Duitsland aan de slag bleef, laat Van Vught zijn licht schijnen. "Dat wisten wij uiteraard niet", zegt hij, "en het was uitermate vervelend. Voor het ziekenhuis, maar veel belangrijker: het was zeer pijnlijk voor de slachtoffers bij wie oude wonden opnieuw opengingen."

"Het legde het falen van Europese samenwerking bloot. In Nederland had Jansen Steur een beroepsverbod, maar over de grens bleek dit onbekend. Ik had in die tijd persoonlijk contact met gedupeerde patiënten. Dat raakte me zeer. Een toezichthouder zit er namens de samenleving. Daarom wilden we weten wat er speelde onder betrokkenen en daarom hebben we gesprekken gevoerd."

Wie was prins Claus?

Prins Claus werd in 1926 geboren in Duitsland en trouwde in 1966 met prinses Beatrix, toen nog kroonprinses van Nederland. Dat huwelijk had veel voeten in de aarde, niet het minst omdat hij van Duitse komaf was, lid van de Hitlerjugend was geweest en in de Wehrmacht had gediend.

Beatrix en Claus kregen 3 zonen: Willem-Alexander (1967), Friso (1968-2013) en Constantijn (1969). In de jaren 80 kreeg Claus geregeld last van psychische problemen. Hij liet zich onder meer opnemen wegens een depressie.

Op latere leeftijd ging ook zijn fysieke gezondheid sterk achteruit. Hij kreeg prostaatkanker en leed aan parkinson. Later lieten ook zijn nieren het afweten. Op 2 februari 2002 woonde hij, sterk verzwakt, het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta bij. Enkele maanden later op 6 oktober stierf hij aan de gevolgen van parkinson en een longontsteking.

Meest gelezen