Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Voorlopige resultaten van presidentsverkiezingen in Afghanistan: zittende president Ghani blijft aan de macht

Bijna drie maanden na de presidentsverkiezingen in Afghanistan zijn de eerste voorlopige resultaten binnen: met een nipte meerderheid haalt de zittende president Ashraf Ghani de overwinning binnen. Zijn tegenstander, Abdullah Abdullah laat weten dat hij de voorlopige uitslag niet aanvaardt.

Met 50,64 procent van de stemmen lijkt het erop dat de zittende president Ashraf Ghani aan de macht blijft in Afghanistan. De resultaten lieten lang op zich wachten: de verkiezingen waren namelijk op 28 september.

Volgens de Kiescommissie van Afghanistan was er een probleem met een groot aantal stembiljetten, en moest er dus opnieuw geteld worden. Oppositiekandidaat Abdullah Abdullah was hier niet mee akkoord, hij zei dat een nieuwe telling alleen maar tot doel had om de verkiezingen te vervalsen, en meer stemmen voor Ghani toe te voegen.

Ook de aanhangers van Ghani lieten de beslissing van de Kiescommissie om opnieuw te tellen niet over hun kant gaan. Ze bezetten wekenlang de telbureaus om de hertelling te voorkomen. Vorige week ging Abdullah dan toch akkoord om de stemmen opnieuw te tellen. Hij heeft wel laten weten dat hij het voorlopige resultaat niet aanvaardt.

De Kiescommissie met voorzitter Hawa Alam Nuristani (midden) maakt de voorlopige resultaten bekend.
AFP or licensors

De Kiescommissie heeft ook gecommuniceerd dat het om een voorlopig resultaat gaat, en dat de kandidaten nog klachten kunnen aantekenen. Als uit het definitieve resultaat blijkt dat Ghani toch geen 50 procent van de stemmen heeft gehaald, wordt er nog een tweede verkiezingsronde georganiseerd.

De opkomst bij de stemming was laag. Slechts 1,9 van de 9,7 miljoen stemgerechtigden trok naar de stembus. De verkiezing is belangrijk, omdat de winnaar - de president van Afghanistan - een belangrijke rol zal spelen in onderhandelingen met de taliban. Die terroristische groep heeft al decennia lang de controle over de helft van het land. 

Na warrige presidentsverkiezingen in 2014 werd er een regering van nationale eenheid ingesteld, mede door bemiddeling door de Amerikanen. De VS, die al achttien jaar strijd levert in Afghanistan, speelt de leidende rol in de onderhandelingen met de terreurgroep. Het is afwachten hoe de taliban zullen reageren op de - mogelijke - overwinning van Ghani.

Meest gelezen