Videospeler inladen...

"We zijn virtueel failliet" en "geven geld aan verkeerde zaken": 3 fragmenten uit eindejaarsdebat "Zevende dag"

De hartverwarmende solidariteit met baby Pia, migratie en integratie of de klimaatjongeren: genoeg eten en drinken voor iedereen in het eindejaarsdebat van "De zevende dag". Wij hebben er drie opvallende fragmenten voor u uitgeplukt.

Bij het eindejaarsdebat van "De zevende dag" zaten de moeder van baby Pia, Ellen De Meyer, Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, Vlaams parlementslid voor Open VLD Sihame El Kaouakibi en professor rechten Marc De Vos samen om het voorbije jaar te overschouwen. En dat gesprek pingpongde vlot heen en weer tussen verschillende grote thema's die het afgelopen jaar beheerst hebben. 

1. Klimaatjongeren: het thema van 2019 of net helemaal niet?

Voor Ellen De Meyer zijn de klimaatjongeren de figuren van het jaar. "Je moet het daarom niet altijd eens zijn met de manier waarop ze het doen. Maar dat ze zeggen: 'hier zet ik mij nu 100 procent voor in', ik vind dat enorm chic."

Zij wordt daarin bijgetreden door Sihame El Kaouakibi (Open VLD) en Sammy Mahdi (CD&V). Maar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is het daar niet mee eens: "Ze hebben net het tegenovergestelde bereikt wat ze hoopten te doen."

Bekijk hier de discussie daarover:

Videospeler inladen...

2. Pensioenen, migratie, gezondheidszorg: hoe gaan we dat allemaal betalen?

Een discussie over baby Pia en de betaalbaarheid van medicijnen en gezondheidszorg leidt ook tot de vraag of we almaar meer op weg zijn naar het Angelsaksische model, waarin mensen almaar meer voor zichzelf moeten zorgen. Professor Marc De Vos (UGent) is pessimistisch: "Het geld is op, we zijn virtueel failliet", zegt hij.

Bekijk het fragment hier:

Videospeler inladen...

3. Wie hoort erbij?

Naar aanleiding van een uitspraak van aartsbisschop Jozef De Kesel in De Morgen over individualisme, ontstaat een heftige woordenwisseling over integratie. Volgens Tom Van Grieken is zijn nationalisme eigenlijk liefde, "zoals een moeder die van haar kind houdt en dat wil beschermen". Maar El Kaouakibi houdt een fel betoog voor een samenleving die minder zwart-wit denkt.

Bekijk dat stuk uit het debat hier:

Videospeler inladen...

Herbekijk hier het hele eindejaarsdebat uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen