Videospeler inladen...

Australische eerste minister: "Ook na verwoestende branden geen extra klimaatmaatregelen"

De Australische eerste minister Scott Morrison heeft in een reeks media-optredens gereageerd op de verwoestende bosbranden in zijn land. De conservatieve premier blijft erbij dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen economie en milieu. De "buitenlandse kritiek" van onder meer Greta Thunberg over zijn klimaatbeleid deert de Australische premier dus duidelijk niet. 

Premier Scott Morrison kreeg de voorbije weken veel kritiek in Australië, omdat hij tijdens de bosbranden met vakantie was vertrokken naar Hawaï. De premier is nu sneller dan gepland naar huis teruggekeerd en heeft zijn excuses aangeboden.

Hij heeft meteen na zijn terugkeer de brandweer bezocht en gaf een reeks interviews in de media. Zijn belangrijkste boodschap: "Het is niet omdat het land in brand staat dat we nu plots ons klimaatbeleid gaan veranderen".

Thunberg: "Hoe is dit mogelijk?"

Nochtans klinkt de roep om bijkomende klimaatmaatregelen luider, nu het land slachtoffer is van gigantische bosbranden. Met name de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg vroeg zich in een tweet af "hoe is dit mogelijk? We slagen er nog altijd niet in om politieke actie te ondernemen, zelfs niet na extreme weerfenomenen als de Australische bosbranden". 

Maar de Australische premier blijft onverstoorbaar. "Mensen van buiten Australië mogen commentaar hebben. Maar ik blijf bij mijn verkiezingsbeloften, ik neem al maatregelen tegen de opwarming van de aarde, maar dit gaat mijn plannen niet veranderen." Morrisson won in mei nog de verkiezingen met zijn centrumrechtse Liberal Party. 

Morrison wil zich dus houden aan de lopende afspraken. Australië heeft met name in Parijs beloofd dat zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 tussen 26 en 28 procent onder het niveau van 2005 zal liggen.

Maar haalt Australië de zelf opgelegde doelstellingen? Een recent rapport suggereert dat het land in 2030 maar op 7 procent reductie zal zitten, veel minder dus dan de beloofde reductie van ruim een kwart. Anderzijds ziet het er voor de onmiddellijke toekomst wel goed uit. Australië beloofde in Kyoto tegen 2020 vijf procent minder uit te stoten dan in 2000. En daar slaagt het met vlag en wimpel in. (lees verder onder de foto).

Wij doen in Australië wat goed is voor Australië

Australisch premier Scott Morrison

In verschillende interviews zei Morrison dat "zijn politiek gebaseerd is op de nationale belangen. Australia first. Wij doen in Australië wat goed is voor ons land. Dat betekent dat we het milieu bovenaan zetten, maar wel samen met de economie. We moeten evenwichtige plannen hebben die rekening houden met de twee factoren."

Ook in Australië zelf is niet iedereen het daarmee eens. Niet alleen de klimaatactivisten of de oppositie pleiten voor extra klimaatinspanningen, ook vicepremier McCormack zei twee dagen geleden nog "dat er absoluut meer klimaatinspanningen nodig zijn".  

Australië is de grootste exporteur van steenkool ter wereld, op zijn eentje is het land goed voor zowat één derde van de wereldwijde export. Vorig jaar was steenkool goed voor een exportwaarde van 67 miljard Australische dollar, omgerekend zo'n 42  miljard euro. Naast steenkool is ook aardgas een belangrijk exportproduct. Fossiele brandstoffen zijn dus verantwoordelijk voor veel uitstoot van broeikasgassen, maar Morrisson suggereert dat ze wél goed zijn voor de economie van zijn land. 

Bij de slechtste leerlingen van de planeet?

Toch is Scott Morrison geen klimaatontkenner. Hij geeft toe dat er een verband bestaat tussen de opwarming van de aarde en de verwoestende branden. Alleen lijkt zijn boodschap te zijn "wij als Australië kunnen er ook niet veel aan doen. We zijn (maar) verantwoordelijk voor iets meer dan 1 procent van de uitstoot van broeikasgassen." Critici wijzen er dan weer op dat Australië maar 0,3 procent van de wereldbevolking telt. Per hoofd van de bevolking zit het land dus wel degelijk bij de slechtste leerlingen van de planeet. 

AAP

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen