BBC/HBO

De échte Lyudmilla uit "Chernobyl" praat voor het eerst: "Hoe kon ik Vasily achterlaten? Ik dacht dat mijn baby oké was"

Ze was een van de opvallendste slachtoffers in de felgeprezen tv-reeks "Chernobyl", Lyudmila Ignatenko, de zwangere vrouw van brandweerman Vasily die zich in 1986 als een van de eerste repte naar de ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. De vrouw op wie de rol gebaseerd is, de échte Luydmila dus, heeft voor het eerst een interview (aan BBC) gegeven. Sinds de serie werd uitgezonden, krijgt Lyudmila bakken kritiek over zich heen. Ze beweert ook dat ze zenders HBO en Sky Atlantic nooit de toestemming heeft gegeven om met haar tragische verhaal uit te pakken.  

Het verhaal van het gezin Ignatenko is een van de rode draden doorheen "Chernobyl", de Amerikaanse tv-reeks over de kernramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in april 1986. Luydmila is er niet over te spreken dat zenders HBO en Sky haar "slecht behandelden".

"Er was een telefoontje uit Moskou. Ze zeiden dat ze aan het filmen waren in Letland en Kiev (Oekraïne), en ze wilden me contacteren maar konden niet. Ze wilden me 3.000 dollar betalen. Maar de reeks was al gedraaid. Waarom geld, vroeg ik? 3.000 dollar omdat je bestaat, klonk het. Maar niemand betaalt zomaar geld", legt Luydmila uit. Zij ging ervan uit dat alles "fake" (nep) was, een vorm van fraude.    

© VRT 2020

HBO en Sky ontkennen alles met klem. "De productieploeg heeft, via lokale vertegenwoordigers, verschillende uitwisselingen gehad met Lyudmila Ignatenko. En dat voor, tijdens en na het filmen. Ze kon deelnemen aan het hele proces en feedback geven. Op geen enkel punt heeft ze laten weten dat haar verhaal en dat van haar man niet in de reeks kon. De filmmakers hebben de grootste moeite gedaan om hun verhaal authentiek weer te geven en met respect te brengen", luidt het.

Luydmila kon al flarden van de serie bekijken, en beweert dat er - ondanks het grandioze oog voor detail dat de filmmakers hadden - fouten zijn ingeslopen. Vasily is inderdaad begraven zonder zijn schoenen (zijn lichaam was opgezwollen, red.), maar Luydmila hield zijn schoenen niet vast op de begrafenis. Ze lagen naast hem.

Hoe kon ik hem achterlaten? Ik dacht dat mijn baby veilig was in de baarmoeder

Toen "Chernobyl" werd uitgezonden, zochten journalisten Luydmila op. Ze wilden haar interviewen. "Mensen belaagden me in mijn appartement, journalisten wilden mijn deur forceren met hun voeten." Ze krijgt ook het verwijt dat ze haar kind "heeft gedood". "Ze vroegen me waarom ik naast het bed van Vasily stond toen ik zwanger was. Maar hoe kon ik hem achterlaten? Ik dacht dat mijn baby veilig was in de baarmoeder. In die tijd wisten we niets over radioactieve straling."

BEKIJK HIER de recensie van reporter FilmWard over "Chernobyl": 

Videospeler inladen...

Voor de geïnteresseerden: zender Canvas heeft de uitzendrechten van de ophefmakende 5-delige serie verworven en zendt "Chernobyl" vanaf april uit.

Meest gelezen