Twitter/@sch

Dodental na vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland stijgt naar 19

De dodentol na de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island is gestegen naar 19. Een van de slachtoffers is overleden in het ziekenhuis, meldt de politie.

Op het ogenblik van de uitbarsting bevonden 47 mensen zich op het eiland. Het ging voornamelijk om toeristen uit Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten, Duitsland, China, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk. Momenteel liggen nog 25 slachtoffers in het ziekenhuis en de meesten onder hen zijn in kritieke toestand.

Bij de dodelijke slachtoffers worden ook een Australische en een Nieuw-Zeelander gerekend van wie de lichamen nog niet zijn teruggevonden. Er wordt vermoed dat ze in de zee terechtkwamen. De politie heeft aan de familie van de slachtoffers verklaard dat ze de hoop nog niet opgeeft om hen te vinden.

Verder onderzoeken de autoriteiten waarom de reisagentschappen de toestemming hadden om toeristen naar het eiland te sturen ondanks een verhoogd dreigingsniveau op het eiland. Volgens de Nieuw-Zeelandse eerste minister Jacinda Ardern kan het onderzoek zeker een jaar duren.

  

Meest gelezen