De AfD-fractie in het Duitse parlement. Vooraan links zit Alice Weidel.
AFP or licensors

Duitse radicaal-rechtse partij AfD vraagt leden om geld wegens "ernstige financiële problemen"

In Duitsland heeft de radicaal-rechtse partij AfD (Alternative für Deutschland) haar leden om geld gevraagd omdat ze "ernstige financiële problemen" heeft. De partij kreeg eerder dit jaar een boete van 400.000 euro wegens illegale partijfinanciering, en er staan haar mogelijk nog meer rechtszaken te wachten. 

De radicaal-rechtse AfD heeft in Duitsland de ene na de andere verkiezingsoverwinning in de wacht gesleept. In september boekte ze nog forse winst bij de regionale verkiezingen in de oostelijke deelstaten Brandenburg en Saksen. En toch zit de partij kennelijk op droog zaad, zo blijkt uit haar vraag naar meer centen. 

"We hebben ernstige financiële problemen", heeft de penningmeester van de partij laten weten in een e-mail aan ruwweg 38.000 leden, die de mediagroep RedaktionsNetzwerk Deutschland kon inkijken. Daarom vraagt hij elk van hen een extra bijdrage van 120 euro.  

Gerechtskosten

Met het geld wil de AfD het reservefonds spijzen dat ze dient aan te spreken om gerechtskosten te betalen. In de e-mail naar de leden zegt de radicaal-rechtse partij dat ze "een bedrag van zes cijfers" zal nodig hebben voor die kosten.

De radicaal-rechtse partij is verwikkeld in een aantal rechtszaken omdat ze het niet te nauw nam met de Duitse regels inzake partijfinanciering. Eerder dit jaar werd ze veroordeeld tot een boete van ruim 420.000 euro omdat ze geld had aangenomen van een Zwitsers reclamebureau voor de campagne van twee AfD-kopstukken tijdens deelstaatverkiezingen in 2016 en 2017.  

Dat is tegen de regels: Duitse partijen mogen geen geld aannemen uit niet-EU-landen. Bovendien moeten ze giften van meer dan 50.000 euro melden bij de Bondsdag, het Duitse parlement. Ook dat blijkt herhaaldelijk niet te zijn gebeurd.

Illegale partijfinanciering

Er loopt ook nog een onderzoek naar fractievoorzitster Alice Weidel. Ook zij wordt verdacht van het aannemen van illegaal campagnegeld. Via een Zwitserse rekening kreeg ze vorig jaar 130.000 euro van een anonieme schenker.

Partijfinanciering is in Duitsland anders geregeld dan bij ons. Partijen krijgen van de overheid een basisfinanciering, maar voor iedere gift of bijdrage in de vorm van lidgeld die een partij ontvangt, krijgt ze er van de overheid nog een extra bedrag bovenop. Op die manier worden partijen gestimuleerd om actief op zoek te gaan naar leden en fondsen. 

De AfD, opgericht in 2013, heeft de voorbije jaren een steile opgang gemaakt in de Duitse politiek. Na de verkiezingen van 2017, waarbij ze 13 procent van de stemmen haalde, deed ze haar intrede in het parlement. Intussen is ze ook vertegenwoordigd in de parlementen van alle Duitse deelstaten.

Meest gelezen