Videospeler inladen...

Erdogan waarschuwt Europa over nieuwe vluchtelingenstroom uit Syrië: "Turkije zal de last niet alleen dragen"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwt dat zijn land geen nieuwe vluchtelingengolf uit Syrië aankan. Volgens Turkije zijn afgelopen weekend 80.000 mensen gevlucht uit de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië, waar Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen zware aanvallen hebben uitgevoerd. Volgens Erdogan zijn die vluchtelingen nu bij de Turkse grens. Hij dreigt ermee dat Europa de "negatieve impact zal voelen". Maar waarom dreigt hij? Correspondent Toon Beemsterboer vertelt dat Erdogan vooral deze crisis als drukmiddel gebruikt om financiële steun van de Europese Unie (EU) te bekomen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat ruim 80.000 mensen uit de provincie Idlib op de vlucht zijn naar Turkije. Hij waarschuwde Europese landen dat dit een "een nieuwe migratiegolf" kan teweegbrengen.

"Meer dan 80.000 broeders en zusters uit Idlib, op de vlucht voor bombardementen, zijn op weg naar onze landsgrenzen", zei Erdogan in Istanbul. "Als het geweld niet stopt dan zullen nog meer mensen vluchten. Turkije zal de last van de vluchtelingen niet alleen dragen", aldus de president. Hij voegde eraan toe dat "alle Europese landen - vooral Griekenland - de negatieve impact zullen voelen". Turkije stelt dat het nu al 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt.

Turkse delegatie trekt naar Moskou

Onvermijdelijk zullen we taferelen zien zoals die van de migratiecrisis in 2015, waarschuwt president Erdogan. Toen waren een miljoen mensen op de vlucht naar Europa. Erdogan laat weten dat een Turkse delegatie vandaag naar de Russische hoofdstad Moskou trekt om te praten over de situatie.

Syrische regeringstroepen veroverden zaterdag volgens staatsmedia gebied in Idlib, het laatste bolwerk van de rebellen in het land. Ongeveer 72.000 burgers zijn sinds begin december verjaagd, zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag. 

De Turkse grens met Idlib zit potdicht 

Toon Beemsterboer, correspondent in Turkije

Correspondent Toon Beemsterboer benadrukt in het Radio 1-programma "De ochtend" dat de nieuwe vluchtelingen niet in Turkije zijn aangekomen. "De Turkse grens met Idlib zit potdicht. Het enige wat die mensen kunnen doen is een mensensmokkelaar in de arm nemen. Bij het vorige offensief van het Russische leger en het Syrische regime enkele maanden geleden zag je hetzelfde gebeuren. Er was toen woede omdat Turkije het hek niet opende. De vluchtelingen voelen zich in de steek gelaten", legt Beemsterboer uit.

Hij ziet dat Turkije in een nieuwe vluchtelingencrisis zit. "Er blijven maar mensen binnenkomen. Dit jaar naar schatting 350.000 illegale migranten. En dat zijn alleen nog maar de mensen die worden ingerekend door de politie. Op de Griekse eilanden komen ook opnieuw mensen aan. De Turken zitten daarmee in hun maag. Zij kunnen het niet bolwerken."

Een opvangkamp in Turkije.

Het Europees-Turkse akkoord uit 2016

Turkije vangt sinds het begin van het conflict in Syrië (2001) gevluchte Syriërs op. In 2016 sloten Turkije en de Europese Unie daarover een akkoord. Daarbij beloofde Turkije de ongecontroleerde migratie te stoppen in ruil voor Europese financiële hulp voor de opvang van vluchtelingen. Het ging om een bedrag van 6 miljard euro voor onder meer onderwijs en gezondheidszorg.

Toen in oktober van dit jaar Turkije Noord-Syrië binnenviel, dreigde EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker er echter mee die financiële steun in te trekken. Erdogan bleek niet onder indruk en dreigde ermee "de poort open te zetten en de miljoenen vluchtelingen naar Europa te sturen".

Turkije wil in eerste instantie een "bufferzone" of "veiligheidszone" van enkele tientallen kilometers diep langs de Turks-Syrische grens controleren. Het is uiteindelijk de bedoeling om een deel van de bijna vier miljoen Syrische vluchtelingen vanuit Turkije daar te vestigen. 

Europa wil niet investeren, maar de Turken hebben grote plannen

Toon Beemsterboer, correspondent in Turkije

Beemsterboer ziet het dreigement van Erdogan als drukmiddel om Europese steun te krijgen voor zijn bufferzone. "Daar hebben de Europese landen helemaal geen zin in, want het is er niet veilig met mensenrechtenschendingen. Europa wil daar niet in investeren, maar de Turken hebben grote plannen: ze willen er dorpen, nieuwe wijken bouwen. Maar de Turken hebben geen geld om voor 1 miljoen mensen huizen te gaan bouwen."

BELUISTER het volledige gesprek met Toon Beemsterboer in "De ochtend":

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen