Auteur Frank Westerman over 30 jaar val van de Roemeense dictatuur: "Wij speelden kat en muis met de Securitate"

De Nederlandse schrijver Frank Westerman maakte de val van de Roemeense dictator Ceausescu mee vanop de eerste rij. Afgelopen weekend werden de massale demonstraties, en de dood van de dictator, al herdacht in Roemenië. De Nederlandse schrijver Frank Westerman blikt zelf ook terug, in z'n nieuwe boek "De wereld volgens Darp". 

Dertig jaar geleden maakten we het einde mee van de communistische dictatuur van Nicolae Ceausescu in Roemenië. Als u toen al tot de jaren van verstand was gekomen, herinnert u zich de beelden wel. De ene al wat levendiger dan de andere. Sommigen waren in die dagen wel heel dichtbij. Auteur en koning van de literaire non-fictie Frank Westerman bijvoorbeeld.

De dag van het bloedbad in Timisoara zijn wij opgepakt en het land uitgezet

Frank Westerman

In "De wereld vandaag" op Radio 1 vertelt hij hoe hij en een vriend net in die dagen het plan hadden opgevat om naar Roemenië te reizen. Naar dat laatste communistische bolwerk dat niet leek te wankelen. Onder het mom van een skireis bezochten ze enkele dissidenten in Roemenië, op zoek naar wat er écht achter Het IJzeren Gordijn gebeurde.

Lionne Hietberg

"Ik herinner me de grensovergang, hoe het daar aan gene zijde meteen als het ware luchtdicht was. De mensen die we spraken, legden vaak hun vinger op hun mond om te tonen dat ze niet konden spreken. Ze gebaarden vervolgens met gekruiste polsen dat ze anders werden afgevoerd."

Wij werden geschaduwd van bij het ontbijt, het leek wel een film

Frank Westerman

Frank Westerman knalde met zijn kop tegen de Grote Geschiedenis: "Binnen een week was het over en out voor het regime dat niet kon vallen. Wij werden geschaduwd van bij het ontbijt, het leek wel een film. Onderweg naar Timisoara werd het bijna clownesk. Wij speelden kat en muis met de Securitate. Wat waren wij toen naïef. De nacht dat wij gevolgd werden, heeft Ceaucescu alles op alles gezet om die opstand te voorkomen. De dag van het bloedbad in Timisoara zijn wij opgepakt en het land uitgezet."

Nu, dertig jaar later, is Frank Westerman teruggegaan en heeft hij uitgezocht of hij een dossier had bij de Securitate: "Twaalf velletjes telt het. We krijgen schuilnamen. Er is zelfs een tijdscode waarop ik in elkaar geslagen ben: acht uur en tien."

Dit verhaal en andere verhalen over 30 jaar journalistiek werk en correspondentschap in onder andere Moskou, kunt u lezen in de bundeling: "De wereld volgens Darp. De nagalm van de Koude Oorlog sinds de val van de Muur."

Meest gelezen