Alle afleveringen uit de reeks "Op reis met Vlaamse meesters" in een handige kaart van Vlaanderen

De reeks "Op reis met Vlaamse meesters" gidste u langs 50 plekken die door onze grootste schilders werden vereeuwigd. VRT NWS plaatste alle historische schilderlocaties voor u op een handige kaart van Vlaanderen.

"Op reis met Vlaamse meesters" is een selectie van bekende en minder bekende schilders, gevierde en minder gevierde schilderijen, gekende en vergeten locaties.  Deze kaart plaatst alle schilderijen en hun verhaal op de plek in Vlaanderen waar ze gemaakt zijn.  Een klik op de groene bol en u bent er.

De reis had ook veel langer kunnen zijn, maar net zoals een vakantiereis moet ze op een dag stoppen.Daarom dat de impressie van de kaarsrechte Damse vaart van Theo Van Rysselberghe ontbreekt, en de manier waarop hij het licht ving rond de Kalfsmolen op de Graaf Jansdijk van Knokke. Of de Bezemhoek, de oude volksbuurt in Bosvoorde, waar Rik Wouters woonde en heel veel kleur zag en schilderde.

Frans Van Leemputten had er kunnen bij staan, de plattelandsschilder die  het leven in vrome 19e-eeuwse dorpjes als Werchter en Scherpenheuvel portretteerde. Ook Gust De Smet die met veel verwondering het eerste treinstation bij de Brusselse Groendreef op het doek zette. En waarom niet Roger Raveel die het kerkdorpje Machelen-aan-de-Leie meermaals schilderde.

Had ook gekund: nog meer plekken waar het volk ooit feest vierde. "Het passiespel op de Grote Markt in Antwerpen" van Gillis Mostaert bijvoorbeeld, "Het Cabaret Dikke Mee in Antwerpen" van Henri De Braekeleer of "Vrije Foor in Gent op de Vrijdagmarkt" van Felix De Vigne. Om James Ensors "Baden in Oostende" niet te vergeten. Maar ook plekken waar het volk leed, met bijvoorbeeld oorlogsschilder Alfred Bastien die de verwoestingen van Ieper schilderde.

Of verdwenen glorie uit onze steden. De Brusselse steegjes en de open Zenne die Jean Baptiste Van Moer schilderde, het Oostendse vissersleven door de ogen van Constant Permeke, of de Rede van Antwerpen en de Warande in Brussel, beide door de eeuwen door tientallen schilders afgebeeld.

Misschien had Limburg en het oosten van Vlaams-Brabant nog wat meer gemoeten. Schilderacademies en salons hebben deze streken lang gemeden. Maar dankzij schilders als Joseph Coosemans en Isidore Verheyden weten we nu wel hoe ongerept de Kempen waren.

Er had ten slotte nog flink kunnen geput worden uit het werk van Emile Claus rond de Leie, Léon Spilliaert in Oostende, Floris Jespers in Knokke-Heist of Xavier De Saedeleer in de Vlaamse Ardennen. Kortom, de kaart hierboven had nog veel voller kunnen staan.

Meest gelezen