Reporters

Oost-Vlaamse politieschool slachtoffer van hackers: gsm-nummers misbruikt voor "smishing"

Hackers hebben ingebroken op de website van de Oost-Vlaamse politieschool. Daardoor hebben ze tientallen persoonlijke gegevens van politiemensen kunnen buitmaken. Daarna werden verschillende politiemensen het slachtoffer van smishing oftewel sms-phishing: dat is een fenomeen waarbij sms'jes worden verstuurd om zo aan bankgegevens te geraken. De hacking vond al dit voorjaar plaats, maar het nieuws raakte nu pas bekend. 

Het zou gaan om namen, adressen, gsm-nummers en soms zelfs een bankrekeningnummer van verschillende politiemensen en magistraten die lesgeven op de school. Nadien werden dan sms'en verstuurd naar de slachtoffers -zogezegd in naam van hun bank- met de vraag om hun geheime bankcode te geven. De slachtoffers kregen alvast de waarschuwing om nooit in te gaan op dergelijke sms'en aangezien een bank nooit op zo'n rechtstreekse manier zijn klanten gaat contacteren.

Volgens onze VRT NWS internetexpert Loutfi Belghmidi mag je bij smishing nooit op de bijgeleverde link klikken. Hij raadt ook aan om de bank meteen in te lichten wanneer je zo'n sms ontvangt. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat een bank je nooit op een algemene manier zal contacteren. Ze zullen je altijd op een persoonlijke manier aanspreken. 

Ondertussen werd er een gerechtelijk onderzoek geopend door de federale gerechtelijke politie. Daaruit zou alvast blijken dat de hackers het niet specifiek op de politieschool hadden gemunt, maar dat het vooral om geld draait. 

Meest gelezen