Artur Widak/NurPhoto

Vlaming schenkt vastgoed steeds vaker weg: "Pakje onder de kerstboom wordt voor sommigen een akte bij de notaris"

Een woning of bouwgrond wegschenken, bijvoorbeeld aan een kind of kleinkind, het systeem zit in de lift. Dat meldt de koepel van notarissen. In 2019 is het aantal zogenoemde "vastgoedschenkingen" met bijna 12 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. 

Kerstmis, dat betekent voor veel mensen pakjes onder de kerstboom. En bij sommigen neemt dat pakje serieuze proporties aan. Steeds vaker kiest de Vlaming ervoor om zijn woning of bouwgrond weg te schenken, in plaats van het bijvoorbeeld te laten erven. December vinden velen daarvoor de uitgelezen maand. In de pakjesmaand zijn er zo'n vijf keer meer zogenoemde "vastgoedschenkingen" dan normaal. 

In de lift

Dat het populair is om je vastgoed weg te schenken, hebben ook de notarissen vastgesteld. Tussen januari en eind november dit jaar waren er bijna 12 procent meer zulke schenkingen dan dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er 14.500 woningen of bouwgronden van eigenaar veranderd. 

Daar zijn verschillende redenen voor, zegt woordvoerder van notaris.be Bart Van Opstal: "Door het nieuwe erfrecht kan je méér schenken dan vroeger. Als je kinderen hebt, gaat het om de helft van je vermogen", klinkt het. "Ook de doorgeefschenking speelt een rol: wanneer je zelf een erfenis hebt verkregen, kan je die erfenis heel goedkoop aan je kinderen doorgeven."

Erven

Mensen zijn er vaak mee bezig om op een zo goedkoop mogelijke manier een stuk van hun vermogen door te geven. "Ze proberen dan te vermijden om in de hoge tarieven van de erfbelasting terecht te komen", zegt Van Opstal. 

In Wallonië is de stijging trouwens nog veel spectaculairder. Daar steeg het aantal vastgoedschenkingen met bijna 28 procent: "Eigenlijk hebben ze in Wallonië een inhaalbeweging gemaakt. Nu liggen de tarieven daar op eenzelfde niveau als in Vlaanderen." 

Meest gelezen