CD&V wil seksueel delinquenten niet loslaten na celstraf: "Wie begeleiding weigert, moet terug" 

Wie veroordeeld wordt voor een seksueel misdrijf, moet ook na een gevangenisstraf verplicht kunnen worden om zich te laten begeleiden. Dat stelt CD&V voor in Het Laatste Nieuws. "Verplichte begeleiding is onze stok achter de deur", zegt fractieleider Servais Verherstraeten (CD&V). "Als ze dat weigeren, kan die begeleiding opgelegd worden binnen de gevangenismuren."

De opvolging van seksuele geweldplegers staat na de zaak-Julie Van Espen hoog op de politieke agenda. Bij de dader Steve Bakelmans zat het probleem vooral bij de doorlooptijd in zijn proces, en bij de voorwaarden die hij opgelegd kreeg. Maar ook aan de begeleiding van wie een seksueel misdrijf pleegt, schort het nog vaak.

Verplichte begeleiding

"Wij stellen vast dat steeds meer mensen zich in de gevangenis expliciet niét willen laten begeleiden", zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V). "Ze zitten hun gevangenisstraf dan maar helemaal uit, en kunnen niet vervroegd vrijkomen."

Wij stellen vast dat steeds meer mensen zich in de gevangenis expliciet niét willen laten begeleiden

Servais Verherstraeten, Kamerfractieleider CD&V

CD&V stelt daarom voor dat seksuele delinquenten na hun gevangenissstraf verplicht kunnen worden tot begeleiding. Als ze dat niet willen, "kan die maatregel opgelegd worden in de gevangenis, of in een gesloten instelling". In de praktijk betekent het voorstel dat seksueel delinquenten ook na een gevangenisstraf niet zeker zouden zijn van hun vrijlating.

Geradicaliseerden

Maar het voorstel gaat breder, en CD&V wil dat eenzelfde verplichte begeleiding kan bij "mensen met een serieuze verslaving aan drugs en alcohol, of geradicaliseerden". "Eigenlijk gaat het om mensen die een gevaar vormen voor de samenleving nadat ze vrijkomen", zegt Verherstraeten. "Als je tijdens je verblijf niets doet aan je problematiek, is dit een stok achter de deur." 

Als je tijdens je verblijf niets doet aan je problematiek, is dit een stok achter de deur

Servais Verherstraeten, Kamerfractieleider CD&V

Bij al die groepen moet de begeleiding "op maat" gebeuren, een duur voorstel dus. Net nu kondigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) besparingen aan op centra voor algemeen welzijn en centra voor geestelijke gezondheidszorg. "Daarom vragen wij ook meer middelen voor justitie, want dit vergt mankracht en expertise", zegt Verherstraeten.

Smoel

Het is het tweede law and order-voorstel van CD&V op twee dagen tijd. Gisteren haalde CD&V-Kamerlid Franky Demon nog het voorstel voor woonstbetredingen opnieuw boven. Politie zou met dat voorstel de toestemming kunnen krijgen om woningen te betreden waar mensen zonder papieren onderdak vinden. 

"Een onderzoeksrechter kan daar een speciale rol in spelen", voegt Verherstraeten wel toe, die aangeeft dat het voorstel ook werd doorgesproken met andere partijen rond de onderhandelingstafel: "We hebben zowel aan Paul Magnette (de voorzitter van de PS, red.) als aan Georges-Louis Bouchez (de voorzitter van de MR, red.) duidelijk gemaakt dat dit voor ons een belangrijk gegeven is."

Is CD&V vooral bezig met zichzelf wat meer "smoel" te geven? "We hebben na de verkiezingen niet stil gezeten", zegt Verherstraeten. "Na het rapport van de twaalf apostelen (die een intern rapport maakten na de verkiezingen, red.), werd gezegd dat we scherper moeten zijn", klinkt het. "We maken onze standpunten nu concreet." 

Meest gelezen