Videospeler inladen...

Stofzuigen, koken en douchen maken onze thuislucht ongezond. Eén oplossing: verluchten

Volgens het Vlaams Departement Omgeving zitten we maar liefst 85 procent van onze tijd binnen. Door allerlei huishoudelijke activiteiten is de kwaliteit van de lucht in huis vaak ondermaats. Het Departement roept dan ook op om meer te verluchten, zeker als er kaarsen branden of als er veel volk in een ruimte zit.

Moderne woningen zijn meestal uitgerust met een goed verluchtingssysteem. Bij oudere huizen is dat vaak niet het geval. En daar wringt het schoentje. Alledaagse activiteiten zoals stofzuigen, koken of mensen op bezoek hebben doen de lucht in huis in snel tempo slecht worden. Zo piekt de hoeveelheid fijn stof in de lucht als er gestofzuigd wordt. Het gehalte aan CO2 stijgt dan weer fors bij koken op gas, of gewoon als er volk in huis is.

Verluchten is dan ook noodzakelijk, en dat niet alleen in de slaapkamer, maar ook in de living, de keuken en de badkamer. Dat kan door ramen op een kier te zetten of door het ventilatierooster open te draaien.  Te lang verluchten is dan weer niet goed omdat er dan te veel warmte ontsnapt.

Verbouwen

Ook als je verbouwt of nieuwe meubels koopt moet je zeker verluchten. Veel materialen -zoals verf en bezetsel- geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af. In grote hoeveelheden kunnen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Voldoende luchtverversing is daarom belangrijk, zeker het eerste half jaar.  Daarna zouden de meeste ongezonde stoffen uit de lucht moeten zijn.

Kerstlucht

Het is niet toevallig dat de overheid net nu komt met de oproep om meer te verluchten. "De periode rond kerst is bij uitstek het moment waarop we met vrienden en familie samenkomen. Heel gezellig, maar de kwaliteit van de lucht in huis mogen we niet uit het oog verliezen", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Bovendien worden er in deze periode meer kaarsen gebrand dan anders, en ook die halen de luchtkwaliteit in snel tempo naar beneden.

Meest gelezen