Videospeler inladen...

Gezichtsherkenning, meertalige robots en zelfrijdende taxi's: Japan wil tonen wat het kan tijdens Olympische Spelen

Zelfrijdende taxi’s, robotpolitiemannen en ultra high-definition tv in 8K: Japan wil met de organisatie van de Olympische Spelen in Tokio deze zomer aan de hele wereld laten zien hoe het land nog steeds de toon kan zetten op het vlak van innovatie. Ondanks de grote concurrentie uit China. VRT-expert Tom Van de Weghe trok naar Tokio voor een vooruitblik.

Olympische Spelen worden door het gastland altijd aangegrepen om te tonen wat het op technologisch vlak in huis heeft. De Olympische Spelen in Rome in 1960 pionierden met live-uitzendingen. Tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 werden raketten ingezet om de regen weg te jagen.  En op de Olympische Spelen in Londen in 2012 konden wedstrijden voor het eerst massaal bekeken worden op de smartphone.

In 1964, de laatste keer dat Japan de zomerspelen organiseerde, keken bezoekers verbaasd op van de shinkansen, de gestroomlijnde hogesnelheidstrein die sindsdien synoniem is geworden met snel en efficiënt transport.

Tokio 1964 was voor Japan een springplank om de technologische wereld te domineren. Van lcd-schermen tot de Sony Walkman: Japan genoot sindsdien van een ongeëvenaarde reputatie als het aankwam op technologische innovatie. 

Wie vandaag Tokio bezoekt valt achterover van de uitersten.

Maar 56 jaar later lijken de reuzen uit Silicon Valley en de techrivalen uit buurlanden China en Zuid-Korea de Japanse technologiebedrijven te hebben ingehaald. Japan lijkt niet langer toonaangevend, en dat beseffen ze daar maar al te goed.

Wie vandaag Tokio bezoekt valt ook achterover van de uitersten. Langs de ene kant is de stad een toonbeeld van moderniteit, inclusief robots, neonlichten, luchtbruggen en volautomatische treinen. Langs de andere kant lijkt de stad soms te blijven steken in een ander tijdperk: flip-telefoons en faxapparaten zijn er nog standaard. Een metroticketje betaal je enkel met cash. Terwijl je aan de andere kant van het water, in China, nog nauwelijks cash moet gebruiken.

(lees verder onder de foto) 

Het gloednieuwe Nationaal Stadion in Tokio werd in recordtempo opgetrokken
AFP or licensors

Japan wil tonen wat het in huis heeft

De Japanse overheid en bedrijven willen de zomerspelen daarom aangrijpen om dat imago te veranderen en er de meest innovatieve spelen in de geschiedenis van te maken.

Van zodra je op de luchthaven aankomt, word je bijvoorbeeld begroet door meertalige robots die je helpen om je via je smartphone naar een geselecteerde bestemming te brengen.

Panasonic werkt aan een automatisch vertaalsysteem, waarbij mensen via een beeldscherm in hun eigen taal kunnen spreken, terwijl de vertaling simultaan aan de andere kant verschijnt.

Een volleybalwedstrijd bekijken met bewegingssensoren (foto Tom Van de Weghe)

Techgigant NEC ontwikkelde een gezichtsherkenningssysteem voor 300.000 atleten, personeel en journalisten om hen binnen een fractie van een seconde te identificeren. Het moet een vlottere doorstroming op de verschillende sportlocaties en een betere beveiliging opleveren.

En de Japanse openbare omroep NHK wil het wereldwijde tv-publiek verbazen door wedstrijden in ultra high-definition televisie (8K) uit te zenden. Wie thuis de wedstrijden volgt vanuit zijn of haar luie zetel krijgt dankzij geavanceerde bewegingssensoren ook realtime gegevens over balpositie, hartslag of atleetbewegingen. Zelf getest, een wat bevreemdende ervaring.

Bekijk hieronder de reportage of lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

AI-zomerspelen

Het zal de eerste keer zijn dat op grote schaal artificiële intelligentie wordt ingezet om de veiligheid van bezoekers en atleten te garanderen. De Japanse overheid heeft hiervoor samengewerkt met verschillende technologiebedrijven.

Ook de politie van Tokio zal een intelligent identificatiesysteem gebruiken om mogelijke terroristen en andere gevaren te detecteren. Samen met Panasonic werd een nieuw crowd forecasting-systeem ontwikkeld waarmee voorspeld kan worden hoeveel bezoekers er zullen zijn.

Daarvoor wordt gebruikgemaakt van camera’s die op het dak van politiewagens zijn geïnstalleerd. Het realtime voorspellingssysteem kan ook verdachte situaties detecteren, zoals verdachte objecten tussen mensenmassa's of voertuigen die in beperkte zones rijden. 

Uniek is ook dat robots zullen helpen om politiepatrouilles uit te voeren tijdens de spelen. Het Japanse beveiligingsbedrijf ALSOK ontwikkelde een "emotioneel visualisatiesysteem" waarmee het de bezoekers in de gaten kan houden via camera's die zijn gemonteerd op autonome robots.

Het systeem doet veel meer dan alleen verdachte pakketten identificeren - het zoekt ook naar “zenuwachtige trekken” die kunnen wijzen op verdachte activiteiten. ALSOK testte de technologie eerder tijdens de G7-top in Japan, in mei 2016. Terroristen werden niet gevonden, maar het systeem slaagde erin om geïrriteerde mensen in de wachtrij te identificeren.

Vliegende auto's

De transportsector is wellicht de belangrijkste sector waar het gastland innovatie wil etaleren. Op de luchthaven van Haneda in Tokio heeft All Nippon Airways een bus zonder chauffeur getest. De Japanse autobouwer Toyota wil zijn futuristische e-Palette uitrollen, een auto zonder stuurwiel die zich "in een vooraf gedefinieerde zone" kan bewegen. 

De Olympische Spelen bieden autofabrikanten ook een kans om de nieuwste technologieën voor milieuvriendelijk transport voor te stellen. Naast Toyota wil ook Honda laten zien hoe voertuigen op waterstof deel kunnen uitmaken van het leven van iedereen. Tegen de start van de Olympische Spelen willen ze minstens 6.000 waterstofauto’s op de Japanse wegen. Daarom wordt ook gewerkt aan een netwerk van waterstoftankstations, vooral in de buurt van de sportstadions en het olympisch dorp.

Even ging trouwens het gerucht dat de Japanners een vliegende auto wilden gebruiken om de olympische vlam aan te steken. Een Japanse start-up werkt aan een project met vliegende auto’s. Maar dat gerucht werd snel de kop ingedrukt door de organisatoren. Japanners bereiden nu eenmaal liever alles tot in de puntjes voor, een spectaculaire stunt is te risicovol. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen