Van glamoureus Hollywood tot bloederig Seoul: dit zijn de 5 beste films van 2019 volgens FilmWard

De filmoogst van 2019 was rijk, bijzonder rijk zelfs. Een aanzienlijk deel daarvan staat op conto van de "grootmeesters" van het witte doek: Scorsese, Tarantino en Bong Joon-ho bewezen hun grote klasse, naast jongere toptalenten Ladj Ly en Noah Baumbach. Zij bevolken de top 5 van onze filmreporter.

Een arm maar inventief gezin uit Seoul besluit te infiltreren in een villawijk, en neemt het leven van een welstellende familie helemaal over, met hilarische en zelfs bloederige consequenties. Dit is bijtende, maatschappijkritische cinema, die waarschuwt voor de gevaren van al te grote sociale verschillen, door Koreaans grootmeester Bong Joon-ho verpakt in waanzinnig entertainment. Verdiende Gouden Palm in Cannes.

Videospeler inladen...

Monumentaal is dit maffia-epos in alle betekenissen van het woord. 3 en een half uur lang pakt Martin Scorsese uit met het intrigerende relaas van de moord op de notoire vakbondsleider Jimmy Hoffa, en hij rekruteerde daarvoor de meest klinkende namen: want Robert De Niro én Al Pacino én Joe Pesci spelen de hoofdrollen. Deze peperdure Netflix-productie (kostprijs: 160 miljoen dollar) ligt in pole position voor de Oscars, en terecht.

Videospeler inladen...

Hoe kleine cinema toch groots kan zijn: Adam Driver en Scarlett Johansson spelen een man en vrouw die mekaar écht graag zien... tot de liefde opdroogt, ze besluiten te scheiden en, tegen beter weten in, een oorlog ontketenen in de familierechtbank. Scenarist en regisseur Noah Baumbach laat zijn twee hoofdrolspelers boven zichzelf uitstijgen. Hartverscheurend en nooit vals sentimenteel: "Marriage story" is nu te zien op Netflix.

Videospeler inladen...

Wervelende maar verontrustende film, over de bendeoorlogen in de banlieues van Parijs. De politie is daar vaak even corrupt als de criminelen. Regisseur Ladj Ly pakt uit met een pracht van een cast en vooral met een cinematografische waarschuwing: want jongeren die opgroeien in die cultuur van geweld, kunnen en willen daar niet aan ontsnappen, en houden dat geweld dus over de generaties heen in stand. Ontnuchterend.

Videospeler inladen...

Oogverblindend, dat is de ode van Quentin Tarantino aan het "klassieke" Hollywood. Volgens de Amerikaanse cineast werd in 1969 brutaal afscheid genomen van ouderwetse glamour, toen de volgelingen van Charles Manson de jonge, hoogzwangere actrice Sharon Tate afslachtten. Dit is Tarantino's beste film sinds "Kill Bill", en Leonardo DiCaprio en Brad Pitt spelen de pannen van het dak. "Once upon a time in Hollywood" is nu uit op DVD en Blu-ray.

Videospeler inladen...

Meest gelezen