De humor van Down the snow, modder op de Warmathons en tranen voor Christophe Lambrecht: De Warmste Week in 10 momenten

De Warmste Week heeft waargemaakt wat beloofd is: solidariteit, heel veel inzet voor het goede doel en veel muziek om al die warmte te ondersteunen. Van de start in de ochtend van 18 december tot 18u op Kerstavond kleurde Vlaanderen gloeiend rood van de warmte. Zowel in Kortrijk, op de zes Warmathons, bij de duizenden acties en bij de goede doelen zelf was het een week lang gloeiend heet. Geniet hier zelf nog eens mee met tien van de beste momenten van De Warmste Week. 

Dieter en Kevin zijn voor Down The Snow op 18 december in Moskou gestart aan een liftavontuur voor GimmeShelter. Ze behaalden hun doel om op 23 december in Kortrijk aan te komen. Daar pakten ze na een indrukwekkend welkom de cheque met hun opgehaalde bedrag uit als eerste kerstcadeau van het jaar: 93.783 euro voor GimmeShelter was het resultaat. En daarna was er nog het zalige weerzien tussen Kevin en zijn ware liefde Lisa. Op VRT NU kan je hun volledige liftavontuur herbekijken.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Doorheen de week brachten Dieter en Kevin regelmatig een verslag van hun avonturen van de dag. Op Down to party, een knaller van een feest voor hetzelfde goede doel als "Down the snow", was er ook zo een hilarisch gesprek. 

MNM zorgde op de zes Warmathons over heel Vlaanderen voor de sfeer met live radio. De MNM-dj's ontvingen heel wat acties met straffe verhalen, maar schakelden ook vaak over naar collega's die zich elders in het land aan het inzetten waren voor De Warmste Week. Dat leverde zowel een van de meest hilarische als historische momenten op van de week.

Zo schakelde Tom De Cock op de Warmathon in Beringen over naar Kim Debrie die bij vzw Casper en Amedee vzw verhaal ging halen. Een interview met een hangbuikzwijn, woordspelingen met het dorp Jeuk en pikante insinuaties over de Radio 2 Hotline volgden elkaar op.

Videospeler inladen...

Tijdens de Warmathon in Antwerpen was er dan weer het meest historische moment van de week, althans volgens Tom De Cock. Even was er een live verbinding met Klara, waar ze die dag ook verzoeknummers voor het goede doel draaiden. Na het gesprek werd zelfs een volledig nummer van Mozart op MNM gedraaid.

Videospeler inladen...

Midden november kwam Wannes Beernaert in de StuBru-studio zingen voor zijn overleden zoontje Foss, amper acht maanden oud. Voor De Warmste Week heeft hij het nummer "Fly young bird" opnieuw opgenomen met zijn band Ben Cane. De opbrengst is voor de vzw "Met lege handen", die ouders bijstaat die een kindje hebben verloren voor, tijdens of na de geboorte.

Videospeler inladen...

Op 6 mei dit jaar verloor Studio Brussel een van haar meest gewaardeerde collega's. Christophe Lambrecht overleed heel plots aan hartfalen. "Zodat de harten van alle papa's kunnen blijven kloppen" heeft zijn zoontje, Maurice Lambrecht (5), acties ten voordele van de Belgische Cardiologische Liga georganiseerd. Hij werd vergezeld door zijn zussen Helena en Bruna en mama Anda, die ook een zeer emotionele boodschap had voor de StuBru collega's die allemaal het podium opkwamen. 

Videospeler inladen...

De allereerste plaat van De Warmste Week werd aangevraagd door de burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), en het was direct een medley: "We will rock you" van Queen gevolgd door onder meer "Smoke on the water" van Deep Purple en "Let's dance" van David Bowie. Die klassiekers werden met veel kracht ondersteund door maar liefst 100 drummers van Drumschool Gino Kesteloot op het Nelson Mandelaplein. Een kippenvelmoment in alle vroegte. 

Videospeler inladen...

VRT NWS trok zeven dagen lang doorheen Vlaanderen om de duizenden acties en goede doelen te bezoeken. Goedele Wachters knuffelde daarvoor met puppy's, zong kerstliedjes in een kinderkoor, liep de Warmathon in Brussel en sliep een nacht buiten tegen armoede op het Sint-Pietersplein in Gent. 

Videospeler inladen...

Er is te veel gebeurd om allemaal in beeld te brengen, maar in het Warmste Journaal deed VRT NWS toch een poging. Voor alle Warmste Journaals en overzichten per dag kan je hier terecht voor: 18 december, 19 december, 20 december, 21 december, 22 december, 23 december en de laatste dag van De Warmste Week, 24 december

De beste momenten schuilden soms in kleine momenten die snel voorbij gingen, zoals ook De Warmste Willy die zaterdag het podium voor zich had. Oma Monique is 86 maar breit nog altijd graag, en inventief is ze ook. Door haar lopen heel wat mannen nu voortaan met een "Warme Willy" rond, ook wel "een warme muts voor down under". Het leverde een prachtig gesprek op tussen StuBru-dj Joris Brys en de organisatie van De Warmste Willy.

Videospeler inladen...

"Music is our Answer" was de leuze van Studio Brussel voor deze editie van de Warmste Week. Dat bleek meermaals te kloppen. Zo ook toen de broer en familie van rapper Gewoon Ruben langskwamen om over hun actie voor Te Gek!? te praten.

Ruben stapte in augustus dit jaar uit het leven. Hij had al langer psychische problemen, maar schreef dat van zich af als rapper Gewoon Ruben. Om hem te eren, bracht rapper Safi een herwerkte versie van "Bel" van Gewoon Ruben. Safi worstelde zelf ook al met donkere gedachten en daardoor werd het nummer zeer emotioneel.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Traditioneel tijdens De Warmste Week is er de intocht van duizenden brandweermannen- en vrouwen. Ze komen uit heel Vlaanderen en verzamelden op verschillende plaatsen, om dan gezamelijk af te zakken naar Kortrijk. Vorig jaar droegen ze tijdens hun 'Fire For Life' nog echte fakkels, dit jaar zijn die vervangen door ledlampjes. Daarom niet minder indrukwekkend.

Videospeler inladen...

Dit jaar was er ook een prachtig huwelijksaanzoek van brandweerman Yoni aan zijn vriendin Eline. Ze leerden elkaar vijf jaar geleden op Fire For Life kennen. Er was dan ook geen beter en mooier moment om dé vraag te stellen. Spoiler alert: ze zei ja.

Videospeler inladen...

Woorden doen de nieuwe recordcijfers voor De Warmste Week tekort. Nog nooit was Vlaanderen zo solidair, zowel door geld te geven voor goede doelen als door massaal te vrijwilligen. De slotshow van De Warmste Week vat het dan ook zeer goed samen. Bekijk ze hier nogmaals:

Meest gelezen