Vladimir Poetin 20 jaar aan de macht in Rusland: hoe kijken jongeren naar hun president?

Al 20 jaar is Vladimir Poetin de sterke man in Rusland. Voor de meeste Russen is een Rusland zónder Poetin ondenkbaar. Zeker voor de "Generatie Poetin": jongeren die onder Poetin geboren en getogen zijn. Maar hoe kritisch zijn zij voor hun president? En wie of wat zal er volgens hen ná Poetin komen? VRT NWS vroeg het aan studenten in Moskou.

Op 31 december 1999 wordt Vladimir Poetin voor het eerst president van Rusland. Toenmalig president Boris Jeltsin geeft op oudejaarsavond de fakkel aan hem door. Twintig jaar – en vier Amerikaanse presidenten en tien Belgische regeringen – later is Poetin nog altijd de sterke man in Rusland.

Eind december 2019. Het is koud in Moskou, maar voor de ingang van de "Higher School of Economics" halen studenten een frisse neus tijdens de pauze tussen twee lessen in. Deze jongeren - allemaal deel van de "Generatie Poetin" - zijn de toekomstige elite van het land. Ik stel hen drie vragen: "Wat heeft Poetin goed gedaan?", "Wat heeft hij slecht gedaan?" en "Wat zal er gebeuren nadat Poetins laatste termijn in 2024 afgelopen is?".

Yulia is 18 jaar. Ze vindt dat Poetin wel goeie dingen heeft gedaan, vooral in zijn eerste termijn (2000-2004), maar intussen is hij al veel te lang president. Het is tijd om de macht over te dragen aan iemand anders, die Poetins fouten kan rechtzetten, vindt ze.

Video player inladen...

Ook Sveta is 18 jaar. Over haar president kan ze alleen met sarcasme spreken. Ze heeft weinig positieve woorden over voor Poetin en kijkt ook somber naar de toekomst. Ze maakt zich geen illusies over de mogelijkheid van een democratische machtsoverdracht na zijn vertrek in 2024. 

Video player inladen...

Bekzod is 20 jaar. Hij vindt dat Poetin goed de orde heeft weten te bewaren in zo'n groot land als Rusland. Maar Poetin zou ook oog moeten hebben voor andere meningen in zijn land.  Er staan veel beloftevolle mensen klaar die het land willen veranderen, maar zij krijgen volgens Bekzod geen kansen onder Poetin.

Video player inladen...

Valeri is 20 jaar. Hij betoogt al sinds zijn zeventien tegen de regering. Afgelopen zomer werd hij nog opgepakt tijdens een antiregeringsbetoging. Hij riskeerde jaren cel, maar kwam onverwacht toch vrij. Valeri is politiek actief bij een oppositiepartij en wil het land van onderuit veranderen. Onder president Poetin zijn alle vrijheden systematisch afgebouwd, zegt hij.

Video player inladen...

Oleg is 20 jaar en studeert politicologie. Hij noemt Poetin een autocraat, een sterke leider die aan realpolitik doet, maar ook de leider die Rusland nodig heeft. De binnenlandse politiek in Rusland lijdt onder de aandacht voor de buitenlandse politiek, maar dat hoort erbij, volgens Oleg. Op onze vragen over Poetins verdiensten, tekortkomingen en wat de toekomst brengt, is hij eerder kort van stof.

Video player inladen...

Meest gelezen