AFP or licensors

Bethlehem viert Kerstmis: "Economische en andere problemen, maar vandaag vieren we de hoop"

In Bethlehem, waar Jezus volgens de christelijke overlevering werd geboren, hebben duizenden christenen Kerstmis gevierd in de Geboortekerk. Pierbattista Pizzaballa, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, droeg er de middernachtmis op. "We zien hier enorme economische en andere problemen, maar Kerstmis is voor ons het moment waarop we de hoop vieren." 

Kerstmis is een hoogtepunt van het jaar voor Bethlehem, waar Jezus volgens de overlevering werd geboren. Elk jaar reizen duizenden christenen naar de stad op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever om de middernachtmis bij te wonen in de Geboortekerk.

De feestelijkheden begonnen al in de namiddag, met onder meer een fanfare van Palestijnse scouts. Pierbattista Pizzaballa, de Latijnse patriarch van Jeruzalem, was ook al aangekomen. Hij droeg de middernachtmis op in de Catharinakerk, die aangebouwd is bij de Geboortekerk. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas woonde de viering bij. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

"We hebben enorme economische problemen, een hoge werkloosheid en andere problemen, maar Kerstmis is voor ons het moment waarop we de hoop vieren", zei Pizzaballa.

Christenen uit Gaza

Kerstmis is traditioneel een boost voor Bethlehem. "Alle hotels in de stad zijn volzet", zegt de Palestijnse minister van Toerisme Rula Maaya. De heilige steden op de Westelijke Jordaanoever trokken volgens de minister het voorbije jaar in totaal 3,5 miljoen toeristen, een half miljoen meer dan het jaar voordien. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Met Kerstmis komen de bezoekers van zowat overal. Ook uit Gaza. Christenen uit Gaza moeten van Israël de toelating krijgen om Bethlehem, Nazareth, Jeruzalem en andere voor christenen heilige plaatsen op de Westelijke Jordaanoever te bezoeken. Die toelating is dit jaar toegekend aan 316 mensen, minder dan de helft van het aantal dat een aanvraag had gedaan. Een pak minder ook dan vorig jaar, toen 700 christenen uit Gaza werden toegelaten.

Gaza, het Palestijnse gebied dat gecontroleerd wordt door de radicaal-islamitische beweging Hamas, telt nog zo'n 1.000 christenen. De meesten van hen zijn Grieks orthodox.

De Latijnse Patriarch van Jeruzalem, Pizzabella, komt aan in Bethlehem
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen