Britse premier Johnson roept in kerstboodschap op "om niet te veel ruzie te maken" en zwijgt over brexit

De Britse premier Boris Johnson heeft in een verzoenende kerstboodschap de Britten opgeroepen om "niet te veel ruzie te maken". In de videoboodschap vroeg hij zijn landgenoten om in deze kerstperiode alles wat goed is te vieren met familie en vrienden, wat er ook voordien is gebeurd. Opvallend: het woord "brexit" valt geen enkele keer.

Al 2,5 jaar lang wordt er door politici in het Verenigd Koninkrijk amper over iets anders gepraat dan over de brexit, de uitstap uit de Europese Unie. De Britse bevolking is diep verdeeld over de kwestie. Maar Kerstmis is een feest van vrede en verzoening, en dat heeft ook premier Johnson begrepen.

Nu de Conservatieve Johnson de vervroegde parlementsverkiezingen overtuigend heeft gewonnen en eindelijk zijn brexitakkoord met de EU door het parlement heeft kunnen loodsen, wil hij de spanningen in het land niet verder opvoeren.

In zijn videoboodschap gebruikt premier Johnson niet één keer het woord brexit. Al is in het Verenigd Koninkrijk vandaag een impliciete verwijzing naar de brexit nooit ver te zoeken: Johnson looft "deze speciale periode van het jaar" waarin "wij, wat er ook voordien is gebeurd, de gelegenheid hebben om alles wat goed is in de wereld te vieren en tijd door te brengen met familie en vrienden".

"Vier de goeie dingen"

De premier, met op de achtergrond een grote kerstboom, roept het land op om na te denken over het voorbije jaar en "de goede dingen die zijn gebeurd te vieren", om er vervolgens aan toe te voegen: "Probeer om niet te veel ruzie te maken met jullie schoonfamilie, of met eender welke andere persoon".

Probeer om niet te veel ruzie te maken met jullie schoonfamilie, of met eender welke andere persoon

Boris Johnson in kerstboodschap

Hij dankte verschillende openbare diensten die tijdens de kerstdagen blijven doorwerken en sprak zijn waardering uit voor de Britse gezondheidsdiensten (NHS).

Johnson vraagt zijn landgenoten om "de christenen van over de hele wereld die het slachtoffer zijn van vervolgingen" te gedenken. "Voor hen wordt het een kerst (...) in het geheim, misschien zelfs vanuit een gevangeniscel", aldus de Britse premier.

Meest gelezen