Videospeler inladen...

Frankrijk roept "keukenpaneel" van 24 miljoen euro uit tot nationale schat

Frankrijk heeft het paneel "De bespotting van Christus" van de Italiaan Cimabue dat recent in de keuken van een oude vrouw in Compiègne is ontdekt erkend als "nationale schat". Voorlopig mag het hierdoor het land niet verlaten, hoewel het intussen voor 24 miljoen euro is geveild.

"Rijker dan je denkt", maar dan op astronomische schaal: zo leest het verhaal van een piepklein paneel van 25,8 centimeter bij 20,3 centimeter dat tot voor kort in de keuken van een oude vrouw in Compiègne in Frankrijk hing.

Toen ze naar een bejaardentehuis verhuisde, maakte een veilingmeester een inventaris van haar inboedel op en merkte hij het kleinood op. Haar familie had altijd gedacht dat het een onbeduidend icoon was, maar niks was minder waar: het paneel bleek van de hand van Cimabue, een kunstenaar in Italië die het rond 1280 schilderde.

Kruisweg

Het paneel maakte ooit deel uit van een reeks die de kruisweg van Christus uitbeeldde en stelt "De bespotting van Christus" voor. Slechts 2 andere panelen zijn vandaag overgebleven. Een hangt in de Frick Collection in New York, een ander hangt in de National Gallery in Londen.

Eind oktober ging "De bespotting van Christus" onder de hamer. De opbrengst was met 24 miljoen euro veel hoger dan vooraf verwacht. Het was dan ook de eerste keer in tientallen jaren dat een werk van Cimabue op een veiling werd aangeboden. 

Chilenen

Naar verluidt waren de kopers een koppel Chilenen in de VS. Zij haalden het onder meer van het Metropolitan Museum in New York dat ook zijn zinnen op het paneel had gezet. Toch is het lang niet zeker dat ze het binnenkort in handen zullen krijgen, want gisteren heeft Frankrijk "De bespotting van Christus" als "nationale schat" erkend.

Dat betekent dat het paneel het land voorlopig niet mag verlaten. Bovendien begint nu een periode van 30 maanden waarin de staat zelf een voorstel tot aankoop mag doen. "Dankzij de tijd die we met deze maatregel kopen, kunnen we alles op alles zetten opdat dit uitzonderlijke kunstwerk onze nationale collecties kan verrijken", zegt minister van Cultuur Franck Riester.

Successierechten

Intussen is evenwel een bijkomende moeilijkheid opgedoken: de oude vrouw in wier keuken het paneel hing, is intussen overleden. Haar erfgenamen moeten hierdoor liefst 9 miljoen euro aan successierechten ophoesten. Als de staat er niet in slaagt een voorstel tot aankoop op tafel te leggen, zou de wet op het patrimonium evenwel een soort verzoeningsmogelijkheid voorzien.

Bekijk hieronder een korte video over de veiling van "De bespotting van Christus":

Videospeler inladen...

Meest gelezen