Videospeler inladen...

Geen cash meer op bussen en trams van De Lijn vanaf 1 juli 2020. "Veel te snel," zegt de Vlaamse ombudsman

Vanaf 1 juli kunnen reizigers tickets op de voertuigen van De Lijn niet meer cash betalen. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Het contactloos betalen zorgt voor een versnelling van de rittenverkoop en daarnaast voor meer veiligheid van de chauffeur", zegt Peeters. Maar de Vlaamse ombudsman Bart Weekers zegt dat dat veel te snel is en waarschuwt voor nieuwe klachten van reizigers. Ook de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB voert contactloos betalen in, maar maakt papieren tickets wel duurder.

Wie nog cash wil betalen voor een rit, zal in een lijnwinkel of bijvoorbeeld een krantenwinkel een ticket in voorverkoop moeten halen. Op de bussen en trams zelf zal contactloos betaald kunnen worden met de bankkaart of met een app op je telefoon. Dat zijn de app van je bank of Apple Pay en Google Pay. De betaling gebeurt concreet door je bankkaart of telefoon tegen een console in het voertuig te houden. Vandaag kan je trouwens al tickets kopen met de app van De lijn of via sms. Die systemen blijven ook na 1 juli gewoon bestaan.

(lees verder onder de foto)

"We moeten blijven streven naar een klantgerichte en performante Vlaamse vervoersmaatschappij waarbij de reiziger centraal staat", zegt Peeters. "Het contactloos betalen zorgt voor een versnelling van de ritten(verkoop) en daarnaast voor meer veiligheid van de chauffeur."

Het contactloos betalen zorgt voor een versnelling van de rittenverkoop en daarnaast voor meer veiligheid van de chauffeur

Lydia Peeters - minister van Mobiliteit

De Lijn benadrukt wel dat er een overgangsperiode komt. Al in februari 2020 is er een proef met het contactloze systeem op 1 lijn. “Als die succesvol is, dan volgt rond 20 maart een uitrol over alle bus- en tramlijnen”, zegt Ine Pieters van De Lijn. Tot 1 juli kan je dan zowel contant aan de chauffeur als contactloos betalen. Het doel van de overgangsperiode is om de reizigers aan het nieuwe systeem te laten wennen. Vanaf 1 juli kan je dan echt niet meer cash betalen.

Vlaamse ombudsman heeft bezwaren

Bart Weekers, de Vlaamse ombudsman vindt dat De Lijn te snel overstapt naar contactloos betalen. Volgende zomer zal wie bus of tram neemt, niet meer cash kunnen betalen. Bart Weekers: "Die nieuwe toepassingen zijn niet altijd eenvoudiger voor de mensen. Vooral oudere mensen zijn niet vertrouwd met de nieuwe technologie. En als ze dan een gebruikersfout maken, komt de boete bij hen terecht." 

De ombudsman pleit voor meer overgangsmaatregelen, om iedereen met contactloos betalen vertrouwd te maken

Ook nieuwe tarieven

Naast de introductie van het contactloos betalen, kondigt Minister Peeters ook een paar kleine veranderingen in de tarieven van de Lijn aan. Die gelden vanaf 1 februari 2020. Het duurste ticket, dat nu nog 3 euro kost, verlaagt naar 2,5 euro. De prijs van de maandabonnementen en andere tickets wijzigt niet. De Buzzy Pazz en de Omnipas worden aangepast aan de index.

De nieuwe tarieven worden nog wel voorgelegd aan de Raad van State. Daarna kan er groen licht komen van de Vlaamse regering.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

MIVB

Net vandaag meldt de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB dat ze vanaf april of mei contactloos betalen invoert. Ze houdt daarnaast vast aan papieren tickets, maar die worden wel duurder. Dat meldt Bruzz en het nieuws is bevestigd door de woordvoerders van de MIVB en Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

De Brusselse regering heeft op de ministerraad van 19 december beslist om vanaf april of mei met contactloos betalen een nieuwe betaalmanier in te voeren. De reiziger kan dan op de bus en tram stappen zonder ticket en aan een ontwaarder met een contactloze bank- of kredietkaart of met een betaalapp een vervoersbewijs kopen. Wie de metro wil nemen kan aan de toegangspoortjes van het station eveneens contactloos betalen.

Tegelijk worden de prijzen voor papieren tickets 50 cent duurder. Een papieren ticket voor één ritje aan een automaat kost dan 2,6 euro en de prijs voor een kaartje voor 24 uur stijgt naar 8 euro. Wie bij de chauffeur nog cash een ticket wil betalen, zal 3 euro betalen. Alle andere tickets en kaarten zijn enkel beschikbaar via de Mobib-kaart en worden dus niet duurder.

"De regering wil zo ontraden om nog papieren tickets te gebruiken. Die zijn duur om te produceren en zijn slecht voor het milieu. Iedereen gooit die meteen weg en omdat er een chip inzit duurt het langer vooraleer ze afgebroken zijn", zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. Bovendien is de aankoop van papieren tickets op bus en tram lastig voor de chauffeurs.

MIVB gaat contactloos betalen vanaf 15 januari testen met de eigen werknemers, om eventuele technische problemen op te sporen, aldus woordvoerster van minister Van den Brandt, Marie Thibaut de Maisieres. In april of mei wordt de nieuwe betaalmanier ingevoerd op het hele MIVB-net.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen