Recordcijfers voor De Warmste Week, ode voor 217 vermoorde kinderen en het Warmste Gedicht: De Warmste Week dag 7

De Warmste Week 2019 is afgelopen. In een slotshow zijn zowel het aantal vrijwilligers dat voor De Warmste Week de handen uit de mouwen stak als het ingezamelde bedrag voor de 2.088 goede doelen bekendgemaakt. Herbeleef hieronder de zevende en laatste dag.

Bekijk het verslag uit "Het Warmste Journaal" van 19 uur hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Nieuwe recordcijfers behaald met De Warmste Week

Met een grote slotshow is er vanavond een einde gekomen aan De Warmste Week, die exact een week geleden werd afgetrapt. In totaal zijn er meer dan 13.000 acties georganiseerd voor meer dan 2.000 goede doelen. Dat zijn gemiddeld 45 acties per gemeente in Vlaanderen. Alles samen hebben een op de vijf Vlamingen op een of andere manier een goed doel van De Warmste Week gesteund. Even voor 18 uur stopte de teller op 17.518.153 euro. Zo'n 200.000 euro meer dan vorig jaar en dus opnieuw een record. 

Maar dit jaar ging het niet enkel om centen. Onder het motto "voor wie ga jij alles geven" wilde De Warmste Week Vlamingen ook aansporen om "tijd" te schenken, in de vorm van vrijwilligerswerk. Zo'n 2.600 mensen hebben deze maand de handen uit de mouwen gestoken voor een goed doel, goed voor zo'n 11.700 uur vrijwilligerswerk

Herbekijk hier de Slotshow van De Warmste Week:

Kortrijk even stil voor Ouders Van Een Overleden Kind

Tot op de laatste dag probeert De Warmste Week nog de mooiste acties een podium te geven. Twee uren voor de slotshow kwamen zo verschillende ouders van een vermoord kind langs bij Fien Germijns. Zij hielden een snoepverkoop voor hun gelijknamige vzw die ouders die zoiets vreselijks meemaken, ondersteunen en met lotgenoten in contact brengt. 

Op de foto zien jullie Alexia en Amelie, mijn twee dochters, die in 2012 zijn vermoord

Jochen, Ouders Van Een Vermoord Kind

"Mijn naam is Jochen en op de foto zien jullie Alexia en Amelie mijn twee dochters, die in 2012 zijn vermoord door mijn ex-vrouw. Door deze foto zijn ze toch een beetje bij mij." De woorden van alle aanwezige ouders laten maken heel Kortrijk even stil. De ouders hadden ook 217 rode papieren uitgedeeld aan het publiek in Kortrijk. Daarop staan de namen van de 217 vermoorde kinderen van de afgelopen jaren. Een indrukwekkend moment, dat bij iedereen een sterke indruk nalaat.

Videospeler inladen...

Het Warmste Gedicht voor Lars, die de zomer van 2019 niet zou halen

Deze middag bracht Goedele Wachters een evenwichtige maaltijd voor StuBru-DJ Joris Brys. Het sterke verhaal van de middag werd dan weer gebracht door Liz en Lars. Liz organiseerde Het Warmste Gedicht voor Kom Op Tegen Kanker. Ze verspreidde dat gedicht met raamtekeningen en posters. "Een knipoog, een glimlach op het onverwachts, een vriendelijk woord, iets zoets en wat zachts...", zo ijvert Liz voor meer liefde voor elkaar.

Videospeler inladen...

Liz organiseerde haar actie ook voor Lars, die al zeven jaren moedig tegen kanker strijdt. Volgens de dokters haalde hij deze zomer niet en daarom vroeg Lars aan Liz om ook voor zijn begrafenis enkele gedichten te schrijven. Maar het is 24 december en Lars stond vol energie op het podium in Kortrijk. Een van Lars' favoriete nummers is "Envoi" van Absynthe Minded en als verrassing lieten ze Absynthe Minded vandaag live optreden voor Lars.

Radio 1 overhandigt cheque aan meter Kinderarmoedefonds: "Amai, daar word ik emotioneel van"

Elk merk van de VRT droeg deze Warmste Week haar steentje bij voor één of alle goede doelen. Radio 1 koos ervoor om zich in te zetten tegen kinderarmoede. Naar jaarlijkse traditie hoorde daar een Nacht van de Wetensgrap bij, vol wetenschappelijk onderbouwde moppen. Daarnaast riep Radio 1 iedereen op om een lachende smiley :) te sms'en om zo een kind blij te maken. Meer dan 30.000 smileys werden zo verstuurd tegen kinderarmoede.

Zoveel centen, daar gaan wij ongelooflijk mooie projecten mee kunnen steunen

Kristel Verbeke, meter Kinderarmoedefonds
Videospeler inladen...

Vandaag maakte Radio 1 het eindbedrag van hun actie bekend. Daarvoor nodigden ze Kristel Verbeke, meter van het Kinderarmoedefonds uit in de studio. Kristel is zelf opgegroeid in een gezin dat het niet breed had en het fonds ligt haar dan ook nauw aan het hart. Toen ze de cheque van 42.247 euro overhandigd kreeg was ze dan ook duidelijk overweldigd: "Amai, daar word ik heel emotioneel van. Zoveel centen, daar gaan wij ongelooflijk mooie projecten mee kunnen steunen."

Kristel mocht het volgende nummer op Radio 1 ook kiezen, "Another Day in Paradise" van Phil Collins, een van de eerste cd's die Kristel ooit kocht: "Wij hadden het heel moeilijk en vanaf dat ik zelf centen kon verdienen, ging een wereld voor mij open."

Jong geweld van #LikeMe doet jong en oud meezingen met oude hits

Vandaag komt de muziek van de dag al zeer vroeg. De spits werd door de enthousiastelingen van #LikeMe afgebeten. Het propvolle Nelson Mandelaplein verwelkomde hen met oorverdovend gejuich. Michelle Cuvelier moest hen toch even vragen wat hun succesingrediënt is: "Je kan het nu ook zien, alle leeftijden zijn er, en het is zo leuk omdat kinderen met hun ouders én grootouders Vlaamse klassiekers kunnen meebrullen", zei Pommelien van #LikeMe.

En daarna begonnen ze aan hun meezingmomenten met onder andere "Porselein" van Yasmine en "Dit is de alleereerste keer" van Rita Deneve werden luidkeels meegezongen.

Videospeler inladen...

Iets eerder op de dag bracht #LikeMe ook nog een huisbezoek in de buurt van Kortrijk. Michelle Cuvelier ging bij de 11-jarige Nore op bezoek om haar zwemactie ten voordele van de vzw waar haar mama werkt. Ze kreeg een verrassingsbezoek van haar favoriete band, #LikeMe. In haar woonkamer zongen die "Allemaal" van Wim Soutaer. Nore kon haar ogen niet geloven.

Videospeler inladen...

De Laars van Italië rond op de motor voor sportprotheses

Meer dan 250 motors reden iets na 10 uur Kortrijk binnen samen met Stefanie Callebaut, zangeres bij de groep SX, die een heel speciale actie organiseerde. Zij heeft voor De Warmste Laars Van Italië per motor de hele Itliaanse kust afgereden om zo in route de laars te tekenen. Ze vertrok op 12 december in Kortrijk aan haar tocht van 5.500 kilometer en had nog maar net haar motorrijbewijs gehaald. De intocht van Stefanie, vergezeld door 249 andere motards, was indrukwekkend.

Videospeler inladen...

Ze organiseerde haar actie voor To Walk Again, een organisatie die jongeren en volwassenen met een fysieke beperking aangepaste sport- en bewegingsactiviteiten aanbiedt. "De eerste intentie was om één sportprothese te kunnen betalen voor Mathis, maar het was ook fijn om meer mensen met een fysieke beperking aan te zetten om te sporten", vertelde Stefanie op het podium. Ze kwam wel erg vermoeid aan op het podium: "Het was wel heftig ja, op zijn minst gezegd", zuchtte Stefanie. maar er waren vooral hoogtepunten. Haar tocht leverde uitiendelijk veel meer op dan de ene prothese voor Mathis.

Videospeler inladen...

Yves Deruyter verrast familie van overleden Emma met kleine ochtendfuif

Vanochtend stond de familie van Emma aan de micro in Kortrijk. Emma overleed vorig jaar in oktober aan kanker. Ze was toen bezig met een grote snoepverkoop voor De Warmste Week. Haar ouders hebben de actie toen verder gezet. Dit jaar hebben ze ook een gigantisch feest gegeven voor haar 21ste verjaardag onder de noemer 09112019EMS21. Onder andere DJ Yves Deruyter is toen komen draaien. Emma keek altijd al uit naar een grote fuif als ze 21 werd en met de opbrengst (17.074 euro) daarvan wilden haar ouders Make-a-Wish steunen. Bekijk hier de reportage over de actie voor Emma vorig jaar, waarvoor Fien Germijns naar Roeselare trok:

Om hen dit jaar te bedanken voor hun actie, nodigde StuBru Yves Deruyter uit om ook in Kortrijk voor Emma te draaien in de vorm van een kleine ochtendfuif. De familie van Emma genoot er intens van, net als het publiek dat 's ochtends al in grote getale aanwezig was.

Videospeler inladen...

Het Warmste Journaal

Om te weten hoe warm de zesde dag van De Warmste Week was, kan je het Warmste Journaal van gisteren opnieuw bekijken. Goedele maakte live de onthulling van hoeveel de Warmathons opbrachten mee en ging met puppy's spelen. Reden genoeg om nog eens te kijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen