Videospeler inladen...

17,5 miljoen euro en 11.000 uur vrijwilligerswerk: De Warmste Week breekt opnieuw records

Opnieuw een recordbedrag van 17.518.153  euro en 11.776 uur vrijwilligerswerk. Dat is het resultaat van De Warmste Week, de grote solidariteitsactie van de VRT, die vanavond werd afgesloten. "Het is hartverwarmend om te zien hoe Vlaanderen echt àlles heeft gegeven."

Met een grote slotshow is er vanavond een einde gekomen aan De Warmste Week, die vorige week woensdag werd afgetrapt. In totaal zijn er meer dan 13.000 acties georganiseerd voor meer dan 2.000 goede doelen. Dat zijn gemiddeld 45 acties per gemeente in Vlaanderen

Alles samen hebben een op de vijf Vlamingen op een of andere manier een goed doel van De Warmste Week gesteund. Even voor 18 uur stopte de teller op 17.518.153 euro. Zo'n 200.000 euro meer dan vorig jaar en dus opnieuw een record. 

Een van de acties die veel geld opleveren - en die ondertussen een begrip zijn geworden - zijn de Warmathons. In Kortrijk, Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven en Beringen kwamen bijna 53.000 mensen rondjes lopen voor het goede doel. Dat alleen al leverde 717.274 euro op voor de verschillende goede doelen van De Warmste Week. 

Maar dit jaar ging het niet enkel om centen. Onder het motto "voor wie ga jij alles geven" wilde De Warmste Week Vlamingen ook aansporen om "tijd" te schenken, in de vorm van vrijwilligerswerk. Zo'n 2.600 mensen hebben deze maand de handen uit de mouwen gestoken voor een goed doel, goed voor zo'n 11.700 uur vrijwilligerswerk

"De Warmste Week heeft niet enkel het begrip "vrijwilligen" gelanceerd, maar zette zoveel mensen aan om het effectief ook te gaan doen", zegt Eva Hambach, de directeur van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. "Dat dit enthousiasme bij zowel organisaties als bij vrijwilligers blijft nazinderen staat vast."

Bekijk hieronder de bekendmaking van de cijfers in de Slotshow van De Warmste Week:

Videospeler inladen...

"Het is hartverwarmend om te zien hoe Vlaanderen echt àlles heeft gegeven voor de goede doelen die hen raken", zegt Floris Nieuwdorp, coördinator De Warmste Week. "Door samen acties te organiseren, door massaal mee te lopen met de Warmathon én door zich – voor het eerst – ook zelf in te zetten als vrijwilliger. Al deze mensen verdienen ons respect, onze waardering en bewondering."

Al deze mensen verdienen ons respect, onze waardering en bewondering

Floris Nieuwdorp, coördinator De Warmste Week

Studio Brussel in Kortrijk

Studio Brussel kampeerde voor De Warmste Week een hele week in Kortrijk, vanwaar dj's Eva De Roo, Joris Brys en Fien Germijns 24 uur per dag radio maakten en naar verhalen luisterden. In totaal zakten 137.000 mensen de afgelopen week af naar het Nelson Mandelaplein. 

"Het was een historische week voor onze stad", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) . "We hebben nog nooit zoveel mensen over de vloer gehad. Er waren nooit zo veel acties van verenigingen, handelaars en bedrijven. Dat wij de muziekstad bij uitstek zijn, heeft heel Vlaanderen kunnen horen."

De belangstelling hier in Kortrijk heeft mij echt van mijn sokken geblazen

Jan Van Biesen, nethoofd Studio Brussel

"De belangstelling hier in Kortrijk heeft mij echt van mijn sokken geblazen", zegt Studio Brussel-nethoofd Jan Van Biesen. "Het was hartverwarmend om vast te stellen dat in deze tijd van polarisatie en wantrouwen onze muziek zoveel mensen samen heeft gebracht en voor zoveel enthousiasme, troost en broodnodige hoop heeft kunnen zorgen. Of zoals deze week mij iemand zei: 't Es nog al nie naar de wuppe."

Bekijk hieronder een eerste reactie van de 3 presentatoren in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Er werden heel wat nummers aangevraagd de afgelopen week. Deze platen wilden de meeste mensen horen:

  1. "Dance monkey" – Tones and I
  2. "Steentje" – Brihang
  3. "Society" – Eddie Vedder
  4. "Luchtkasteel" – Tijs Vanneste
  5. "The sound of silence" – Disturbed

Bekijk hieronder enkele hoogtepunten van Studio Brussel voor De Warmste Week in Kortrijk:

Zichtbaarheid

De komende weken betaalt de Koning Boudewijnstichting al het ingezamelde geld uit aan de verschillende goede doelen. "De Warmste Week biedt de Vlaamse verenigingen extra zichtbaarheid, erkenning en middelen", zegt Gerrit Rauws, directeur van de Koning Boudewijnstichting. "Na zeven jaar beginnen de verenigingen daar echt op te rekenen, maar het democratisch en dynamische karakter van De Warmste Week houdt de verenigingen ook scherp. Niemand kan op zijn lauweren rusten."

Volgend jaar vindt de achtste editie van De Warmste Week plaats, van vrijdag 18 tot en met donderdag 24 december.

Meest gelezen