AFP or licensors

Filipijnen getroffen door tyfoon, tienduizenden reizigers gestrand

Op een van de eilanden van de Filipijnen gooit een tyfoon roet in het eten op kerstavond. De civiele bescherming wil duizenden mensen evacueren, maar veel families willen hun huizen liever niet verlaten. De Filipijnen zijn een christelijk land, en daarom willen mensen thuis Kerstmis vieren. Ook voor zo'n 23.000 reizigers valt kerst in het water. Ze zitten vast op het getroffen eiland, omdat boten niet meer mogen uitvaren. Er zijn ook tientallen vluchten geschrapt. Voorlopig zijn er nog geen gewonden gevallen door het stormweer. 

De tyfoon Phanfone ging vanmiddag aan land op het eiland Samar van de eilandengroep. De civiele bescherming wil duizenden families evacueren, vooral aan de kust en in gebieden waar overstromingen of aardverschuivingen kunnen voorkomen. De evacuatie verloopt moeizaam, omdat veel mensen thuis willen blijven om kerst te vieren.

"Als mensen niet luisteren naar onze waarschuwingen, dan zullen ze door lokale ambtenaren worden gedwongen om hun huizen te verlaten", klinkt het bij de civiele bescherming. Andere bewoners wordt aangeraden om binnen te blijven, ook morgen. Donderdagmiddag zou het gevaar van de tyfoon geweken moeten zijn.

Ook zitten meer dan 23.000 reizigers vast in havens in het oosten van Samar. Ze kunnen niet weg van het eiland omdat boten en ferry's niet meer mogen uitvaren in het noodweer. Er zijn ook tientallen vluchten geschrapt.

Drie weken geleden werden de Filipijnen ook al getroffen door een tyfoon, daarbij vielen toen 17 doden. De eilandengroep krijgt door haar ligging elk jaar zo'n 20 stormen te verwerken. Door de schade die elke storm met zich meebrengt, raakt de regio niet uit een vicieuze cirkel van armoede.

Meest gelezen