De Queen leest haar kerstboodschap voor.

De Queen omringd door familie, maar ze verbergt het niet in haar kerstboodschap: een "hobbelig" jaar achter de rug

"Een vrij hobbelig pad. Kleine stappen kunnen een wereld van verschil maken." Zo vat de Britse koningin Elizabeth II in haar kerstboodschap het jaar 2019 samen. Volgens Britse media verwijst de Queen (93) daarmee naar alle brexit-perikelen en het moeilijke jaar voor de koninklijke familie zelf. De kerstboodschap wordt morgen pas uitgezonden, maar Buckingham Palace heeft al flarden tekst en een foto vrijgegeven. 

De kerstboodschap werd vorige week opgenomen. De pers speculeerde dat de Queen wel eens de Latijnse woorden die ze in 1992 gebruikte, zou herhalen. Maar "annus horribilis" (horrorjaar) blijft voorlopig uit. Het werd verbloemd tot "hobbelig". Dat kan verwijzen naar de uiterst moeizame brexit (uitstap uit de Europese Unie, red.) én naar de schandalen rond echtgenoot prins Philip en zoon prins Andrew.

Prins Philip veroorzaakte begin dit jaar een auto-ongeval. Na flink veel media-aandacht en lang beraad leverde de 98-jarige prins uiteindelijk zijn rijbewijs in. Prins Andrew legde vorige maand dan weer zijn publieke functies neer nadat hij een omstreden BBC-interview had gegeven over zijn vriendschap met Jeffrey Epstein, de Amerikaanse miljardair die voor seksueel misbruik werd veroordeeld en zich later in zijn cel van het leven beroofde. 

En dan was er ook de delicate relatie tussen kleinzoon prins Harry, zijn echtgenote Meghan Markle en de Britse tabloids (populaire kranten). Het koppel sleept enkele kranten voor de rechter. Ze beschuldigen hen van pestgedrag en flagrante onwaarheden. In een tv-documentaire in oktober liet een geëmotioneerde Meghan weten dat haar leven sinds haar huwelijk met de prins "een strijd" is.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. De Queen vergeet in haar toespraak de 75-jarige herdenking van D-day (de landing van de geallieerden in Normandië tijdens W.O. II) en het belang van verzoening niet. "Degenen die voorheen gezworen vijanden waren, kwamen bij elkaar in vriendschappelijke herdenkingen aan weerszijden van het Kanaal. Er werd een punt gezet achter de verschillen uit het verleden", zegt ze. "Door het verleden achter ons te laten en samen voort te gaan, eren we de vrijheid en democratie waar ooit een zeer grote prijs voor is betaald."

Welke familiefoto's prijken er op haar bureau?

De Queen hield haar kerstboodschap in de Green Drawing Room van Windsor Castle, traditioneel aan een bureau prominent omringd door familiefoto's. En nee, geen foto te bespeuren van prins Harry of prins Andrew. We zoomen even in op wie er wél op de foto's staat:

  • Een foto van prins Philip: vrijdag werd de man van de Queen opgenomen in het King Edward VII-ziekenhuis in Londen. Uit voorzorg benadrukt het hof, voor "een aandoening waarvan bekend was dat hij die had". Gisteren gaf prins Charles een update aan de pers over de gezondheidstoestand van zijn vader tijdens zijn bezoek aan overstroomde gebieden in South Yorkshire. "Hij wordt zeer goed verzorgd in het ziekenhuis. Op dit moment is dat alles wat we weten." 

Tegen iemand uit het publiek vertelde Charles dat het "prima" gaat en dat "op die leeftijd de boel niet altijd even goed werkt". Prins Philip werd in juni 98 jaar. Intussen raakte ook bekend dat de prins het ziekenhuis opnieuw mocht verlaten.

  • Een zwart-witfoto van koning George VI: de foto toont de geliefde vader van de Queen die in 1944 een boodschap stuurt naar zijn landgenoten, vlak vóór de invasie van Frankrijk dat bezet werd door de nazi's.  
  • Foto's van de troonopvolgers: prins Charles prijkt met zijn vrouw Camilla in een fotokader, net als prins William met zijn voltallige gezin poseert op een motor met zijspan. Een zomers kiekje zowaar dat trouwens dit jaar voor hun kerstkaartje werd gebruikt. 

Over kerstkaarten gesproken: gisteren raakte ook de (elektronische) kerstkaart van prins Harry en Meghan Markle verspreid. Het is een zwart-witfoto geworden waarop zoontje Archie naar de fotolens kruipt, met vader en moeder op de achtergrond aan de kerstboom. Het gezin brengt de feestdagen door in Canada waar Meghan 7 jaar woonde.

(klik op het kaartje om meer te zien:)

Meest gelezen