Mildere temperaturen geven Australische brandweerlieden even adempauze, maar einde bosbranden lang niet in zicht

In Australië is het gevecht tegen de bosbranden nog lang niet achter de rug. Tijdens de kerstdagen zijn de temperaturen daar iets milder, waardoor veel brandweerlieden toch even rust kunnen nemen. Maar komend weekend verwachten de weerdiensten dat het vuur opnieuw zal oplaaien. 

De deelstaat New South Wales beleeft vandaag een iets mildere dag, en ook op Kerstmis en tweede kerstdag worden wat koelere temperaturen verwacht in Australië. Veel brandweerlieden krijgen dus de kans om even naar huis te gaan en kerst te vieren met hun familie. 

Maar de rust zal van korte duur zijn, want de weerdiensten verwachten dat de situatie na de kerstdagen opnieuw zal verslechteren. Het ziet ernaar uit dat de temperaturen komend weekend weer zullen oplopen tot boven de 40 graden. Ook de wind zou in kracht toenemen, waardoor het vuur opnieuw zou oplaaien.

(Lees voort onder de foto.)

AAP

In heel Australië is de voorbije maanden al zo'n 5 miljoen hectare verwoest door de hevige bosbranden. Negen mensen kwamen om het leven en bijna 1.000 woningen werden vernield. New South Wales, de dichtstbevolktste deelstaat, werd het zwaarst getroffen. Daar raakten bijna 850 woningen verwoest. Ten noorden, westen en zuiden van Sydney ging meer dan 3 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is een oppervlakte vergelijkbaar met die van België.

Uitgeputte brandweerlui

Vanuit Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Canada zijn tientallen brandweerlieden aangekomen om de uitgeputte Australische brandweer bij te staan. 

Want hoewel deze kerstdagen dus relatief rustiger zijn, toch zijn in New South Wales vandaag weer 200 vrijwillige brandweerlieden aan het werk om het vuur onder controle te krijgen in een gebied van 25.000 hectare.  

"Het mag dan kerstavond zijn, voor veel brandweermensen is het opnieuw een dag waarop ze in de weer zijn om hun gemeenschappen te beschermen", zei premier Scott Morrison, die hen bedankte voor hun werk.

De premier, die eerder onder vuur lag omdat hij met vakantie was op een moment dat zijn land in nood verkeert, kondigde ook aan dat vrijwillige brandweerlui in dienst van de overheid zullen mogen rekenen op 20 betaalde vakantiedagen. Maar ook die belofte levert hem kritiek op van de oppositie, want zeker niet alle vrijwillige brandweerlui zijn in dienst van de overheid. De anderen, die vaak voor kleine firma's werken, dreigen uit de boot te vallen.

Duizenden Australische brandweerlieden zijn vrijwilligers, die normaal gesproken een andere baan uitoefenen. De grootste vrijwillige brandweerorganisatie is de New South Wales Rural Fire Service (NSW RFS) met 70.000 leden. De meesten van hen werken onbetaald. Normaal gezien wordt de vrijwillige brandweer alleen ingezet in het bosbrandenseizoen, vanaf de late zomer. Maar dit jaar wordt Australië al sinds de lente getroffen door hevige bosbranden.  

Alleen hevige regen kan een einde maken aan de branden. Maar het ziet ernaar uit dat er vóór februari geen significante hoeveelheden regen in zicht zijn.

Meest gelezen