Videospeler inladen...

Legerchef bezoekt militairen die nog steeds op straat patrouilleren: "Na vijf jaar moet er structurele oplossing komen"

Legerchef Marc Compernol en minister van Defensie Philippe Goffin (MR) hebben deze voormiddag een bezoek gebracht aan de militairen die nog steeds op verschillende plaatsen in ons land patrouilleren. Ze zijn nog met zo'n 400, maar zowel het leger als de minister willen dat aantal naar beneden. "Na vijf jaar is het tijd voor een structurele oplossing."

Januari 2015. Na de aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in de Franse hoofdstad Parijs worden ook in ons land de veiligheidsmaatregelen opgedreven. Er worden militairen op straat gezet om "strategische plaatsen" te bewaken. Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek in maart 2016 wordt het aantal militairen nóg opgevoerd, tot zo'n 1.800.

Ondertussen is het terreurniveau gedaald en worden de militairen steeds meer teruggetrokken uit het straatbeeld. Momenteel mogen er in totaal maximaal 550 militairen worden ingezet op straat om bij te springen bij de politie. In praktijk staan er nu 420 militairen klaar die kunnen worden ingezet. 250 van hen patrouilleren ook effectief op straat. 

Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) op bezoek bij militairen.
James Arthur Photography

De militairen staan momenteel nog in het centrum van Antwerpen en Brussel en op de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Daarnaast bewaken ze ook de sites van Doel, Mol en Geel, waar er kernreactoren staan. 

Vandaag kregen ze bezoek van minister van Defensie Goffin en legerchef Compernol. Ze kregen een geschenkje en werden bedankt voor hun werk, ook tijdens de kerstvakantie. "Natuurlijk zou ik liever bij mijn familie zijn, maar ik doe het graag. Hier heerst ook een goede sfeer", zegt een van hen. 

Bekijk hieronder de reportage en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ondertussen zijn we bijna vijf jaar nadat de eerste militairen werden ingezet. "Wanneer er een crisis is, zijn wij de enigen die zeer snel gekwalificeerd personeel kunnen inzetten in grote getale. Dat is wat we hebben gedaan", zegt generaal Marc Compernol. "Na vijf jaar zou er een andere - structurele - oplossing moeten worden gevonden. Onze roeping ligt eigenlijk ergens anders. Nu gaat het om de binnenlandse veiligheid van alle dag, wat een taak van de politie is."

"We zitten nog steeds op dreigingsniveau 2. De militairen zijn momenteel nog noodzakelijk", zegt minister van Defensie Philippe Goffin (MR). Hij benadrukt wel dat hij het aantal militairen naar volgend jaar graag zou verminderen, tot zo'n 200. "Maar dat is niet evident, want we zitten in een regering van lopende zaken."

Meest gelezen