Copyright: Sijmen Hendriks

Vakbonden en directie Febelco bereiken akkoord: staking op oudejaar afgewend

De vakbonden en de directie van Febelco, een groothandelaar in geneesmiddelen, hebben een akkoord bereikt over de werkregeling voor de feestdagen. Daarmee is een nieuwe stakingsactie op 31 december afgewend. Dat melden de vakbonden, en de informatie is ook bevestigd door de directie van het bedrijf.

Bij de vestiging van Febelco in Zolder was een staking uitgebroken uit onvrede over de werkregeling voor de feestdagen. Volgens de vakbonden hebben 230 van de 240 werknemers het werk neergelegd.

De bonden vroegen dat de werknemers met kerstavond en oudejaarsavond om 17.30 uur naar huis kunnen gaan. Ze klagen aan dat ze het onderwerp een jaar geleden al op de agenda hadden geplaatst, maar dat hun eis nooit voldoende serieus werd genomen door de directie.

Avondronde afgeschaft

"De staking heeft ertoe geleid dat er nu een oplossing is gevonden voor oudejaarsavond", zegt Sven Robbrecht van de vakbond BBTK-ABVV. Zo werd afgesproken dat de avondronde van de chauffeurs in Zolder op 31 december wordt afgeschaft. Er zal dan enkel een ochtend- en middagronde plaatsvinden.

"En we hebben ook afspraken gemaakt over het toekomstig sociaal overleg dat in Zolder en over alle vestigingen zal plaatsvinden", zegt Robbrecht nog. "De staking van 31 december is daarmee van de baan. De actie van vandaag wordt wel nog voortgezet."

Ook CEO Eric Van Nueten van Febelco bevestigt dat werd overeengekomen om de avondronde vanuit de vestiging in Zolder volgende week dinsdag te schrappen. "We hadden sowieso al getracht om het aantal avondrondes op de feestdagen dit jaar tot een minimum te herleiden, en vanaf 2020 af te schaffen. Maar in Zolder zal die laatste ronde dus nu al niet meer gereden worden."

Enkel in Zolder

Febelco telt in totaal negen vestigingen. Hoewel de staking van vandaag een nationale actie was, werd die enkel in Zolder massaal opgevolgd door het personeel. "Op andere plaatsen is de actie inderdaad veel minder of niet opgevolgd, omdat daar al betere regelingen waren getroffen voor de feestdagen", zegt vakbondsman Sven Robbrecht.

Meest gelezen