AFP or licensors

Verenigde Staten vinden vonnis van de Khashoggi-moordenaars "een belangrijke stap"

Een hoge Amerikaanse regeringsverantwoordelijke heeft het omstreden vonnis van een Saudische rechtbank naar aanleiding van de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi "een belangrijke stap" genoemd en toonde zich daarmee gematigd positief.

Eerder op de dag had de rechter in Saudi-Arabië vijf personen in de zaak tot de doodstraf veroordeeld. Drie andere beschuldigden kregen in totaal 24 jaar cel voor het "toedekken" van de misdaad.

"Het vonnis van vandaag is een belangrijke stap in de goede richting om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke misdaad ter verantwoording te roepen", aldus de bron binnen de regering. De rechtszaak maakt deel uit van "een gerechtelijk proces dat voortduurt", luidde het nog.

Khashoggi, die schreef voor de Washington Post, werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saudische consulaat in Istanbul (foto) binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz, die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden. De journalist leunde aanvankelijk bij het Saudische bewind aan, maar stelde zich later kritisch op.

De Amerikaanse regering kreeg in de zaak heel wat kritiek te slikken wegens de nauwe banden met Saudi-Arabië. Op een officiële reactie van het Witte Huis is het voorlopig nog wachten.

Eerder kwamen er al afwijzende reacties op het vonnis. De speciale onderzoekster van de Verenigde Naties die een rapport gemaakt had over de moord, vindt dit vonnis "bespottelijk en het tegendeel van gerechtigheid". Volgens haar blijven de opdrachtgevers van de moord buiten schot. Ze verwijst daarbij naar de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. 

Ook Turkije, waar de moord gebeurd is, reageert in die zin. Amnesty International tenslotte, noemt het hele proces een witwasoperatie.

Meest gelezen