Videospeler inladen...

Pootafdrukken, doodgebeten schapen en getuigen: er is opnieuw een wolf opgedoken in de Kempen

Er is (opnieuw) een wolf opgedoken in de Antwerpse Kempen. Volgens de natuurvereniging Landschap vzw zijn daar voldoende indicaties voor: verschillende getuigen hebben de wolf gezien in Lichtaart en Lille, bij een tuinier in Zoersel zijn twee schapen doodgebeten en er zijn pootafdrukken gevonden. 

Vorig weekend meldden getuigen in Lichtaart en Lille dat ze vermoedelijk een wolf gezien hadden. Volgens het Meldpunt Welkom Wolf van Landschap vzw gaven ze een goede beschrijving van het uiterlijk en het gedrag van een wolf. Zowel gisteren als eergisteren vond een tuinier in Zoersel dan telkens één doodgebeten schaap terug. De man dacht eerst dat het om een hond ging, maar contacteerde toch het meldpunt. De schapen bleken doodgebeten te zijn op een manier die typisch is voor een wolf. Er zijn ook nog pootafdrukken gefotografeerd en er zijn DNA-stalen genomen op één van de gedode schapen, maar volgens het meldpunt is het al zo goed als zeker dat er een wolf door de Antwerpse Kempen zwerft.

Wolven zijn bang van mensen

Bang hoeven de mensen niet te zijn. "Nee, absoluut niet", zegt Jan Loos van het Meldpunt Welkom Wolf. "Wolven hebben juist heel veel schrik van mensen. Je zal ze in principe dus ook niet tegenkomen." Loos geeft ook nog een goede raad mee: "Mocht je er toch één zien, probeer dan een foto te nemen of te filmen en laat het ons weten." Het is wel belangrijk om honden aan de leiband te houden. "Wolven en honden zijn inderdaad geen goede combinatie. Wolven zien hen als concurrentie."

Wolven hebben heel veel schrik van mensen. Je zal ze in principe niet tegenkomen

Jan Loos

Eigenaars van schapen kunnen die best beschermen door ze 's nachts binnen te zetten of stroom op de omheining te zetten. "Zwervende wolven die het gebied waar ze doortrekken nog niet goed kennen, zien schapen als een makkelijke snelle hap." 

Nederland

Wellicht komt deze wolf uit Nederland. "Het is absoluut niet te voorspellen of deze Kempense wolf ook in Vlaanderen gaat blijven. Misschien is hij zelfs de grens alweer over."

Het is absoluut niet te voorspellen of deze Kempense wolf ook in Vlaanderen gaat blijven

Jan Loos

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen