AFP or licensors

Bosbranden verwoesten tientallen huizen in Chileense havenstad Valparaíso

In de Chileense havenstad Valparaíso, in Zuid-Amerika, zijn zeker 120 huizen verwoest of zwaar beschadigd door bosbranden. Veel inwoners zijn geëvacueerd. Het historische centrum van de stad, dat Unesco Werelderfgoed is, lijkt voorlopig niet bedreigd. 

Valparaíso is de derde grootste stad van Chili en is gebouwd tegen de enkele heuvels aan. Het zijn de bossen bovenop die heuvels waar de branden zijn ontstaan. Op een halve dag tijd is een gebied van 120 hectare afgebrand, en ook heel wat huizen zijn door het vuur opgeslokt. 

Het historische centrum van Valparaíso is Unesco Werelderfgoed. De stad staat bekend om zijn kleurrijke huizen en is een populaire toeristische bestemming in Chili. Het Unesco-beschermde centrum zou voorlopig niet in gevaar zijn.

Moeizaam blussen

Maar het blussen verloopt moeilijk. De brandweer probeert het vuur te bedwingen met helikopters en blusvliegtuigen, maar de sterke wind verergert de situatie. 

Heel wat inwoners van de stad zijn geëvacueerd. Zo'n 90.000 huishoudens zitten zonder stroom, die is uitgeschakeld uit voorzorg.

De oorzaak van de branden is nog niet bekend, maar de burgemeester van Valparaíso vermoedt dat de branden zijn aangestoken.

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen