VRT

Eva Hambach over vrijwilligen: "Als je een plek kan innemen binnen een organisatie, dan kom je terug"

Eva Hambach, directeur van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, is erg blij met wat De Warmste Week teweeggebracht heeft. Voor het eerst werd er een oproep gedaan om niet alleen geld in te zamelen, maar ook een stukje van uw tijd te geven voor een goed doel, als vrijwilliger. En ook daar is Vlaanderen enthousiast op ingegaan.  

De Warmste Week draaide dit jaar niet enkel om het ingezamelde geld. Onder het motto "Voor wie ga jij alles geven?" werden Vlamingen ook aangespoord om "tijd" te schenken, in de vorm van vrijwilligerswerk. Hambach is erg blij met de meer dan 2.600 vrijwilligers die samen zo'n 11.700 uur "gevrijwilligd" hebben. “Dat is een heel goed resultaat", zei Hambach vanmiddag in "Het Journaal".  "Het was de eerste keer en we hebben gemerkt dat het heel vlot ging, qua inschrijvingen. We zijn meer dan tevreden." 

Volgens Hambach zal het vrijwilligerswerk voor veel mensen ook niet bij deze ene keer blijven. “Als het een aangenaam welkom was binnen de organisatie, dan blijven de mensen wel komen. We hebben van veel mensen gehoord dat het hun intentie was dit één keer te doen, maar dan horen we in gesprekken toch dat ze willen blijven terugkomen. Als je voelt dat je een plek kan innemen in de organisatie, dan kom je wel terug."

Wat er dankzij De Warmste Week in gang gezet is, is volgens Hambach dan ook heel belangrijk met het oog op de toekomst. "Het is nu echt in de aandacht gekomen, ook op radio en televisie. We hebben er sterk op ingezet om ervoor te zorgen dat de activiteiten heel laagdrempelig zijn. Dat maakt dat mensen gemakkelijk kunnen instappen." 

Bij de vrijwilligersprojecten was er vooral veel vraag naar vrijwilligers in projecten rond armoede, fysieke en mentale beperkingen en kanker.  Dat ligt in lijn met de goede doelen waarvoor ook veel inzamelingsacties voor De Warmste Week georganiseerd worden. 

Wie zelf het goede voornemen heeft om vrijwilliger te worden, vindt een antwoord op vaak gestelde vragen in dit artikel of op Vlaanderenvrijwilligt.be.

Bekijk het gesprek met Eva Hambach in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen