Molotovcocktails voor makers van kerstfilm met homoseksuele Jezus: "Wij laten ons niet het zwijgen opleggen"

Er zijn molotovcocktails gegooid naar het kantoor van Porta dos Fundos, de Braziliaanse comedygroep die een kerstspecial heeft gemaakt waarin ze suggereren dat Jezus homo is. "The first temptation of Christ" is sinds begin december te zien op de streamingzender Netflix en zet kwaad bloed. Meer dan 2 miljoen Brazilianen hebben een petitie getekend om de film van Netflix te halen.

Sinds 3 december kan je op Netflix kijken naar "The first temptation of Christ", de eerste verleiding (of verzoeking, zoals het in bijbelse termen heet) van Christus. Een titel die verwijst naar de 40 dagen die Jezus alleen in de woestijn doorbracht en moest weerstaan aan de verleidingen van de Duivel. Het is geen klassiek-religieuze film, maar de eenmalige kerstspecial van de Braziliaanse comedygroep Porta dos Fundos.

Jezus viert zijn 30e verjaardag met zijn familie en brengt een onverwachte gast mee naar het feest, Orlando ("ik heb hem leren kennen in de woestijn"). Er wordt gesuggereerd dat Jezus homo is en het feest loopt lichtelijk uit de hand. De film schokt heel wat diepgelovige katholieke Brazilianen. Er lopen twee petities om de film van Netflix te halen, die hebben intussen al meer dan 3,5 miljoen handtekeningen verzameld.

Maar het protest gaat nog verder. Dinsdag zijn twee molotovcocktails (zelfgemaakt projectiel met een brandbare stof, red) gegooid naar het gebouw waar Porta dos Fundos zijn kantoor heeft, in het zuiden van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De aanval gebeurde om 4 uur 's ochtends. De bewaker van het gebouw kon verhinderen dat er brand ontstond, niemand raakte gewond.

"Wij gaan door, meer geïnspireerd, en vol vertrouwen"

De Braziliaanse comedygroep reageert geschokt. "Dit bracht onschuldige levens in gevaar. Wij veroordelen elke daad van geweld. De beelden van de bewakingscamera's zijn overgemaakt aan de autoriteiten en we verwachten dat de verantwoordelijken worden gestraft", luidt het op de Facebookpagina van Porta dos Fundos.

"Op dit moment is onze prioriteit de veiligheid van het hele team dat met ons samenwerkt. Maar verwacht dat we doorgaan, meer verenigd, meer geïnspireerd en vol vertrouwen dat ons land deze storm van haat zal overleven. Liefde zal zegevieren, net als de vrijheid van meningsuiting."

Op Twitter reageert acteur Fabio Porchat, die de rol van Jezus vertolkt: "We laten ons nooit het zwijgen opleggen. Je moet sterk en alert zijn."

(tekst gaat voort onder de afbeeldingen)

"God is alles, zwart en blank en homo en hetero"

Netflix heeft zelf nog niet officieel gereageerd en verwijst naar de verklaringen van Porta dos Fundos, maar lijkt vooralsnog niet van plan om "The first temptation of Christ" te verwijderen. De film is nog altijd te zien op Netflix in Brazilië.

Fabio Porchat, niet alleen acteur maar ook mede-oprichter van Porta dos Fundos, reageerde enkele dagen op de heisa geleden bij de Amerikaanse entertainmentwebsite Variety. Aan alle religieuze karakters in de special is wel iets aan te merken (God staat nog altijd in vuur en vlam voor Maria, Jozef is ziekelijk jaloers, Maria rookt een joint, een van de Drie Koningen brengt een prostituée mee...), maar het is de suggestie van een homoseksuele Jezus die mensen boos maakt.

Dat Jezus een slecht kantje heeft, dat is geen probleem. Het probleem is dat hij homo is. Nee, hij kan niet homo zijn.

Acteur Fabio Porchat

“Voor sommigen in Brazilië is het oké dat Jezus een slecht kantje heeft, dat hij drugs gebruikt, dat is geen probleem. Het probleem is dat hij homo is. Nee, hij kan niet homo zijn. En dat is wel apart, want Jezus is alles. God is zwart en blank en homo en hetero. God is alles. Het is meer homofoob om beledigd te worden door een homoseksuele Jezus dan om Jezus speciaal te maken."

En dat de Jezus in de special homo is, is volgens Porchat niet eens duidelijk. "We insinueren dat Jezus een nieuwe vriend heeft, en die nieuwe vriend is homo, maar ze hebben zich gewoon samen geamuseerd in de woestijn." Jezus komt er overigens goed uit, zegt Porchat. "Hij weert moedig de Duivel af en kiest er dan voor om God te volgen, te accepteren dat hij zijn zoon is."

Bekijk hier een trailer van "The first temptation of Christ"

Meest gelezen