Een foto van de Notre-Dame op 23 december 2019.
Blondet Eliot/ABACA

Rector van de Notre-Dame: "Kans is vandaag nog altijd 50-50 dat we de kathedraal niet kunnen redden"

De kans is nog altijd 50-50 dat de Notre-Dame in Parijs niet kan worden gered. Dat verklaart de rector of aartspriester van de kathedraal aan het agentschap AP. "Het gevaar is pas geweken als we alle stellages hebben verwijderd."

"Het gevaar voor de Notre-Dame is vandaag nog altijd niet geweken." Die alarmerende boodschap heeft Patrick Chauvet verkondigd in een interview met het persagentschap AP. Hij staat als rector of aartspriester aan het hoofd van de kathedraal.

"Het gevaar is pas geweken als we alle stellages hebben verwijderd. Vandaag kunnen we zeggen dat de kans 50-50 is dat we de kathedraal kunnen redden. De kans is ook nog altijd 50-50 dat de stellages op de gewelven vallen, dus het gebouw blijft erg fragiel."

Gewelven

Op het moment van de brand op 15 april was een grote renovatie aan de kathedraal uit de 12e eeuw aan de gang. Het vuur verwoestte het dakgebinte en een deel van de gewelven stortte in. Nu het dak is verdwenen, hangt de stabiliteit van het gebouw grotendeels af van de overblijvende gewelven. 

Voor de renovatie waren stellages rond de achterkant van de kathedraal opgetrokken die alles samen uit wel 50.000 staven van ijzer bestonden. Ook die raakten zwaar beschadigd door de brand. Die verwijderen zonder nog meer structurele schade toe te brengen, wordt het moeilijkste gedeelte van de schoonmaak en heropbouw.

"We moeten eerst alle stellages verwijderen om het gebouw veilig te maken. Waarschijnlijk kunnen we in 2021 met de eigenlijke heropbouw beginnen. Eens de stellages zijn verdwenen, moeten we het gebouw onderzoeken en nagaan hoeveel stenen we moeten verwijderen of vervangen."

Olympische Spelen

Volgens Chauvet zal het vanaf de start van de heropbouw 3 jaar duren vooraleer het gebouw weer veilig genoeg is om bezoekers toe te laten. De volledige restauratie zal volgens hem nog veel langer duren.

Dat zou een serieuze streep door de rekening van president Emmanuel Macron zijn die wil dat alle herstellingen klaar zijn tegen 2024. In dat jaar vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs. Experts plaatsen sowieso al langer vraagtekens bij die krappe deadline.

Bekijk hieronder een reportage uit "Het Journaal" op de avond van de brand van 15 april 2019:

Videospeler inladen...

Meest gelezen