Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Paus Franciscus spreekt Urbi en Orbi uit en vraagt internationale gemeenschap om iets te doen aan oorlog in Syrië

Paus Franciscus heeft op het Sint-Pietersplein in Rome de traditionele zegen Urbi et Orbi uitgesproken, "voor de stad en voor de wereld". De Paus vroeg in zijn kerstboodschap aan de wereldleiders om werk te maken van vrede en veiligheid in het Midden-Oosten. Hij noemde expliciet de kinderen die het slachtoffer zijn van de oorlog in Syrië. 

Paus Franciscus sprak over de "talrijke kinderen die de oorlog en de conflicten in het Midden-Oosten en in verschillende landen over de wereld" beleven. Hij wenste vooral "troost voor het geliefde Syrische volk dat het einde van de vijandelijkheden nog niet ziet, die het land dit decennium hebben verscheurd". Hij riep de regeringen en de internationale gemeenschap op om oplossingen te zoeken, die de veiligheid en het vreedzaam samenleven van de volken in de regio verzekeren. 

vluchtelingen

De geboorte van Jezus Christus moet "de duisternis in deze wereld verlichten", aldus de paus. Hij betreurt "de duisternis in persoonlijke, familiale en sociale relaties" en in "economische, geopolitieke en ecologische conflicten". Volgens de paus is het licht van Christus weliswaar sterker.

De paus verwees ook naar de conflicten in Afrika, Oekraïne en Latijns-Amerika, en naar de slachtoffers van religieuze vervolging, natuurrampen, epidemieën en terrorisme. Ook had hij het over iedereen die gedwongen is om te emigreren en "onbeschrijflijke vormen van misbruik, alle soorten slavernij en marteling in onmenselijke detentiekampen" te ondergaan.

Het "Urbi et Orbi" wordt traditioneel twee keer per jaar uitgesproken, op Kerstmis en met Pasen. Het is al de zevende kerst van deze paus. Anders dan enkele van zijn voorgangers spreekt paus Franciscus geen kerstwensen uit in verschillende talen. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In de Sint-Pietersbasiliek was de paus gisteravond al voorgegaan in de middernachtsmis. In zijn homilie zei hij dat "ons leven leiden als een geschenk aan anderen de beste manier is om de wereld te veranderen". God heeft iedereen lief, zelfs "de slechtsten onder ons", zei de kerkleider. "Hoe vaak denken we niet dat God goed is wanneer wij goed zijn en dat hij ons straft wanneer we slecht zijn. Toch is dat niet hoe hij is. Ondanks al onze zonden blijft hij van ons houden".

Het is een boodschap die perfect aansluit bij een van de belangrijkste principes in het pontificaat van paus Franciscus, namelijk dat de Katholieke Kerk minder moet focussen op het afdwingen van haar regels en meer op het reiken van de hand aan degenen die zijn afgedwaald. Een van de manieren waarop de paus dit principe zelf in de praktijk bracht, is door het verzachten van het verbod voor gescheiden en hertrouwde kerkgangers om ter communie te gaan, een beslissing die hem tot de gezworen vijand maakte van de traditionalisten binnen de kerk.

De dienst van de paus op kerstavond, wanneer de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd, is een van de belangrijkste uit de katholieke liturgie. Duizenden mensen waren voor de basiliek en op het Sint-Pietersplein samengestroomd om de mis te volgen. Voor paus Franciscus, die in 2013 aantrad, is het al zijn zevende kerstnachtmis als paus.

Franciscus kwam de volle basiliek binnen kort voor 21.30 uur. Hij werd voorafgegaan door een processie van kardinalen in gouden gewaden. In de Sint-Pietersbasiliek haalde de paus voor de mis een doek weg dat over een beeldje van het kindje Jezus lag. Twaalf kinderen uit Italië, Japan, Venezuela, Kenia, Oeganda, de Filipijnen en Irak legden bloemen neer voor het schrijn.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen