AAP

Regen houdt bosbranden in Australië voorlopig niet tegen, brandweer raakt uitgeput

Inwoners van de Australische deelstaat New South Wales hebben op kerstavond hier en daar een plensbui over zich heen gekregen. Er viel echter niet genoeg regen om de vrees voor nog meer bosbranden weg te nemen. Intussen raken de tienduizenden vrijwillige brandweerlieden, die niet betaald worden voor hun werk, stilaan uitgeput.

De koelere temperaturen en het grijze weer van de voorbije dagen hebben de brandweerlieden in New South Wales wat respijt gegeven, waardoor ook zij voor een deel in de kerstsfeer konden delen. Premier Gladys Berejiklian van New South Wales dankte tijdens een kerstontbijt alle brandweerlieden voor hun bovenmenselijke inspanningen van de voorbije weken, in de wetenschap "dat het de komende dagen mogelijk nog moeilijker wordt".

Vanaf morgen is het weer alle hens aan dek en een race tegen de tijd, voor de extreme hitte toeslaat. Zondag en maandag loopt het kwik in de omgeving van Sydney naar alle verwachting op tot zo'n 45 graden. Dat leidt mogelijk tot een heropflakkering van twee gigantische en ongecontroleerde bosbranden ten westen van de miljoenenstad.

Gevreesd wordt dat die twee vuurhaarden, waarvan eentje onder andere het toeristische stadje Katoomba in de populaire Blue Mountains bedreigt, uiteindelijk één reusachtige megabrand zullen vormen.

Bekijk hieronder de beelden van de regen:

Videospeler inladen...

3 miljoen hectare

Inmiddels is al meer dan 3 miljoen hectare bos ten noorden, westen en zuiden van Sydney in vlammen opgegaan, zegt de brandweer. Dat is ongeveer evenveel als de oppervlakte van België. Acht mensen kwamen om het leven, onder wie twee brandweervrijwilligers. Een duizendtal woningen is in vlammen opgegaan.

Door de uitgestrektheid van Australië lukt het niet om overal een professioneel brandweerteam te hebben. Een groot deel van de brandweerlieden zijn dan ook vrijwilligers. Ze zijn al wekenlang in de weer, zonder dat ze daarvoor betaald krijgen. Ze raken uitgeput en er is ook een tekort aan geld en materiaal. Vanuit Canada, de VS en Nieuw-Zeeland zijn tientallen brandweermannen aangekomen om de lokale brandweer bij te staan.

Luister hier naar het gesprek met Nele Vandersmissen in Australië:

Meest gelezen