Prinses Märtha Louise en Ari Behn

Auteur Ari Behn, de ex-man van de Noorse prinses Märtha Louise, is overleden

De Noorse auteur Ari Behn is overleden. Dat melden Noorse media en bevestigt het koninklijk huis van Noorwegen op zijn website. Behn was jarenlang getrouwd met prinses Märtha Louise, de zus van kroonprins Haakon. Samen hadden ze 3 kinderen. Naar verluidt stapte Behn zelf uit het leven. Hij was 47.

Voor u dit artikel leest: hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

"Het is met grote droefheid dat de koningin en ik de boodschap van het overlijden van Ari Behn hebben ontvangen." Zo begint de schriftelijke mededeling van de Noorse koning Harald V op de website van het koninklijke huis waarin hij de dood van zijn ex-schoonzoon bevestigt.

Behn werd geboren op 30 september 1972 in Aarhus in Denemarken, maar verhuisde al snel naar Noorwegen waar hij opgroeide. Zijn oorspronkelijke familienaam was Bjørshol, maar die veranderde hij later. Hij haalde een diploma in geschiedenis en theologie aan de universiteit van Oslo.

In 1999 publiceerde Behn een verzameling kortverhalen onder de noemer "Trist som faen" ("Triest als de hel"). Daarvan gingen liefst 100.000 exemplaren over de toonbank. Het kreeg positieve kritieken en werd in meerdere talen vertaald. Later schreef hij nog 2 boeken, maar die hadden minder succes.

Huwelijk

Het brede publiek leerde Behn pas kennen in 2002 toen hij met Märtha Louise trouwde, de dochter van de Noorse koning Harald V en de zus van kroonprins Haakon. Op dat moment was hij geen onbesproken figuur. Zo was hij in opspraak gekomen met een documentaire die hij had gemaakt over prostituees in Las Vegas die cocaïne gebruikten.

Bekijk hieronder een korte video over het huwelijk van Ari Behn en Märtha Louise op 24 mei 2002:

Videospeler inladen...

Behn en Märtha Louise kregen 3 kinderen. Het gezin woonde een poos in New York en Londen, maar keerde uiteindelijk naar Noorwegen terug. In 2016 maakte het koninklijk huis bekend dat Behn en Märtha Louise zouden scheiden. Die scheiding was een jaar later afgerond. Ze bleven samen het hoederecht over hun kinderen uitoefenen.

Eind 2017 haalde Behn het nieuws toen hij beweerde dat de in ongenade gevallen Amerikaanse acteur Kevin Spacey hem in 2007 ongevraagd in het kruis zou hebben getast in de marge van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.

"We dragen warme, goede herinneringen aan hem met ons mee"

Vandaag is Behn zelf uit het leven gestapt in Lommedalen in Noorwegen. Alle Noorse media pakken vanavond groot uit met het nieuws en ook de koninklijke familie toont zich aangedaan. "Ari is al vele jaren een belangrijk onderdeel van onze familie en we dragen warme, goede herinneringen aan hem met ons mee", luidt de mededeling van koning Harald V nog.

"We zijn dankbaar dat we hem mochten kennen en we betreuren dat onze kleinkinderen hun geliefde vader hebben verloren. We willen ons diepste medeleven uiten met zijn ouders, broers en zussen die hun geliefde zoon en broer hebben verloren."

Ook kroonprins Haakon en zijn echtgenote Mette-Marit uiten hun medeleven. "Voor ons was Ari een goede vriend, een dierbaar familielid en een geweldige oom met wie we veel van de kleine en grote momenten in het leven deelden", schrijven ze. "Met grote droefheid hebben we de boodschap van zijn overlijden ontvangen. We waren allemaal dol op Ari."

Märtha Louise heeft voor zover bekend nog niet op zijn overlijden gereageerd. Zij heeft intussen een nieuwe relatie met een Amerikaan.

Ari Behn in 2015.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen