Videospeler inladen...

Wolf doodt kangoeroe en verwondt een andere in Balen: "Lijkt absurd, maar het is echt waar"

Een wolf heeft in Balen, in de provincie Antwerpen, een kangoeroe doodgebeten en een andere verwond. Dat bevestigt wolvenexpert Jan Loos. Het gaat wellicht om wolf August, maar de kans bestaat ook dat het een nieuwe wolf is.

De wolf sloeg afgelopen nacht toe op een domein van mensen die kangoeroes houden. "Eén kangoeroe is verdwenen en dus meegenomen door de wolf. Een ander dier is verwond geraakt", bevestigt Jan Loos het bericht van Het Nieuwsblad aan VRT NWS. "Ik ben zelf ter plaatse gegaan en heb de sporen onderzocht. Het lijkt te absurd voor woorden, maar ik ben er zeker van dat het hier om een wolf gaat."

"Wolven zijn opportunisten", legt Loos uit. "Ze gaan altijd voor een maximale prooi met een minimale inspanning, dat was hier dus vrij gemakkelijk. Maar ze zijn ook super efficiënt en in dat opzicht is het een wonder dat die tweede kangoeroe (foto boven) is kunnen ontsnappen, want van een wolf verwacht je een dodelijke halsbeet, maar dat heeft ie gelukkig niet meegemaakt, dus dat komt vast wel goed met die tweede kangoeroe. Maar die eerste is gewoon meegenomen en die is echt niet meer in leven." 

Het is een wonder dat die tweede kangoeroe is kunnen ontsnappen want van een wolf verwacht je een dodelijke halsbeet. 

Jan Loos

De kans lijkt groot dat het om August gaat, die al lange tijd vlak bij - net over de provinciegrens - verblijft. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek is ter plaatse om DNA-stalen te nemen. August werd de afgelopen weken nog levend gespot in de omgeving. Maar volgens Loos zou het ook om een nieuwe wolf kunnen gaan. De andere nog levende kangoeroes werden in een kist naar een veiligere plek gebracht (zie foto hieronder en lees verder onder de foto). 

"Dit stond in de sterren geschreven", zegt Loos. "In de provincie Limburg is er een grote voorlichtingscampagne die houders van dieren informeert. In de provincie Antwerpen - wat vlak bij ligt - is die campagne er niet. Maar wolven trekken zich niets aan van provinciegrenzen."

Volgens Jan Loos had dit incident vermeden kunnen worden. "De enige efficiënte maatregel is stroomdraad. In dit geval had de schade vermeden kunnen worden door een eenvoudige stroomklok en een stroomdraadje, want de omheining was meer dan hoog genoeg om wolven tegen te houden. Wolven graven altijd, die springen niet, zij gaan onder de omheining door, dat had hier vermeden kunnen worden door een stroomdraadje."  

De enige efficiënte maatregel om dit te vermijden, is stroomdraad.

Jan Loos

Gisteren nog raakte al bekend dat er een nieuwe wolf opgedoken is in de Antwerpse Kempen. In Zoersel zou die twee schapen doodgebeten hebben. Die wolf komt wellicht uit Nederland en is op dit moment mogelijk al niet meer in ons land. 

Eind februari volgt er een voorlichtingsvergadering voor houders van schapen en andere dieren in de Antwerpse Kempen. Particulieren die extra investeringen doen in risicogebied om hun omheining "wolvenproof" te maken, kunnen daarvoor subsidies krijgen van Natuur en Bos.  

Jan Loos raadt mensen met dieren aan om de website welkomwolf.be te checken voor advies rond preventie en het doorgeven van waarnemingen. 

Een archieffoto van August

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen